Húsz autóipari innovációs központ a cél

Magyarországon a legnagyobb járműgyártó vállalatok és beszállítóik többsége jelen van – emelte ki Varga Mihály.

BLM
2014. 11. 05. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén második alkalommal rendezik meg az Automotive Hungary járműipari szakkiállítást Budapesten. A kiállításon olyan cégek vesznek részt, mint az Audi Motor Hungaria Kft., a Magyar Suzuki Zrt., a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., az Opel Magyarország Kft. és számos beszállító, kutató-fejlesztő, járműipari informatikai vállalat.

Varga Mihály szerint fontos találkozópontja lehet a kiállítás a magyar autóipari szereplőknek. Magyarország kiemelt érdeke, hogy a járműgyártás megőrizze az elmúlt évek lendületét: a piacon 726 vállalat működik, amelyek közvetlenül 120 ezer munkalehetőséget biztosítanak, és az autóipar adta a 2013-as bruttó hazai termék (GDP) 10 százalékát, az export 18 százalékát.

A tárcavezető szerint a piac kihívásaira az ágazat új termékekkel és technológiai fejlesztésekkel válaszol, hazánk mostanra az európai gépjárműgyártás egyik központjává vált. A piaci kilátások kedvezők, világszinten nő az autók iránti kereslet, és segíteni fog a folyamatban levő uniós szabad kereskedelmi tárgyalások sikeres lezárása is.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a korszerű szakképzés nélkülözhetetlen, ezért olyan szakképzést szeretnének, amely alkalmazkodik a vállalatok igényeihez. A kormány a duális képzési rendszer kiterjesztése mellett döntött, már hétezer vállalathoz mehetnek gyakorlati képzésre a tanulók.

Magyarország részt kíván venni a hibrid és elektromos autók elterjedésében is, ezt a célt szolgálja a Jedlik Ányos-terv.

Az Automotive Hungary kiállításon a programok az iparág egészét lefedő három kiemelt témakörre épülnek, ezek az üzlet, a tudomány és a karrier. Szakmai konferenciák, előadások, iparági kiállítók és szakosított állásbörze várja a látogatókat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.