Ígéretes megállapodás született Japánnal

Szijjártó Péter Tokióban külpolitikai kérdésekről és újabb magyarországi japán befektetésekről tárgyalt.

MNO
2014. 11. 05. 15:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erről a miniszter szerdán az MTI-nek adott telefoninterjúban számolt be. Elmondta, hogy Kisida Fumio külügyminiszterrel geopolitikai és kétoldalú kérdéseket tekintettek át. Ezek sorában szóba került az ukrajnai konfliktus, amellyel kapcsolatban a felek egyetértettek abban, hogy erre gyorsan és tárgyalásos úton kell megoldást találni.

Japán számára Közép-Európa felértékelődik, tekintettel arra, hogy a visegrádi négyek együttműködése Japánnal kifejezetten eredményes – hangsúlyozta Szijjártó Péter. A tárgyalásokon a kelet-ázsiai biztonsági helyzet is napirendre került. Magyarországnak különösen fontos, hogy a régió békés és stabil legyen, mert annál jobb együttműködést tud folytatni a térségbeli országokkal, amelyek nagyon fontos kereskedelmi partnerei – mondta.

„Japánban napirenden van a bezárt atomerőművek újraindításának lehetősége, ezért megállapodtunk abban, hogy szakértői tárgyalásokat kezdünk arról, hogy milyen nukleáris biztonsági együttműködés jöhet létre a két ország között, különös tekintettel arra, hogy hazánk kifejezetten sikeres a nukleáris képzési, biztonsági és oktatási területen” – mondta a miniszter.

A tárgyalásokon szóba került az Európai Unió és Japán közötti szabad kereskedelmi megállapodás ügye is. Magyarországnak az az érdeke, hogy ezek a tárgyalások mielőbb eredményesen lezáruljanak, és egy ambiciózus megállapodás jöjjön létre, amelynek nyomán Magyarország tovább tudja növelni exportját Japánba. A magyar termékek és szolgáltatások már most is versenyképesek, és minél szabadabb kereskedelmet tesznek lehetővé a szabályozások, ez az export annál inkább válik még versenyképesebbé – húzta alá Szijjártó Péter. Elmondta, hogy a Japánba irányuló magyar export tavaly 600 millió dollárt tett ki, és az idei év első nyolc hónapjában 6,5 százalékos növekedést sikerült elérni.

Megállapodás született a tárgyalásokon, hogy a két ország továbbfejleszti gazdasági kapcsolatait. Japán már a legnagyobb ázsiai zöldmezős beruházó Magyarországon: 149 japán vállalat összesen 25 ezer munkahelyet tart fenn, 3,5 milliárd dollárnyi befektetéssel rendelkezik, és a német vállalatok után már a japán vállalatok beruházásai a legjelentősebbek az autóipar területén – folytatta.

A miniszter több japán vállalat vezetőivel is tárgyalt újabb magyarországi befektetésekről. Ezek nyomán arra számít, hogy a közeljövőben több bejelentést tehet magyarországi munkahelyteremtő befektetésekről, elsősorban az autóipari beszállítóipar terén.

Nagy előrelépésnek minősítette a magyar mezőgazdasági export számára Nisikava Kója japán mezőgazdasági miniszternek a tárgyalásukon tett bejelentését, amely szerint Japán már Magyarország egész területéről engedélyezi a sertéshús bevitelét. Ez azért fontos, mert Japán a legnagyobb Európán kívüli felvevőpiaca a magyar élelmiszer-ipari termékeknek, az idei év első nyolc hónapjában ennek értéke 100 millió dollárt tett ki, ami 65 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest – húzta alá.

„A sertéshús és azon belül a mangalicahús mezőgazdasági exportunk zászlóshajója Japánban, újabb termékek exportja előtt nyitja meg a lehetőséget, tovább növeli agrárexportunkat, ami azért is nagyon fontos számunkra, mert az Oroszország ellen elrendelt uniós szankciók, illetve az orosz ellenszankciók miatt kieső agrárexportunk egy részét a japán piacon kompenzálni tudjuk. Ez egy nagyon igényes piac, és a magyar kínálat versenyképes tud lenni” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.