Jelentősen javultak a mutatók, de további lépések kellenek

Megjelent a Magyar Nemzeti Bank először kiadott növekedési jelentése.

LR
2014. 11. 05. 11:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balog Ádám, az MNB alelnöke a jelentést ismertető budapesti sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a növekedési jelentést a jövőben az MNB éves rendszerességgel jelenteti meg. Az elemzés a magyar gazdaság hosszabb távon mutatott és várható fejlődési pályájáról, illetve az azt meghatározó legfontosabb tényezőkről nyújt átfogó képet. Az alelnök elmondta: a jelentés apropója egyrészt az, hogy a világgazdasági válság kezdete óta már hat év telt el, de a kibocsátás sok országban még nem éri el a válság előtti szintet, egyes régiókban tartós stagnálás van, miközben a növekedéssel kapcsolatban egyre több kérdés fogalmazódik meg. Úgy vélte, Magyarország fordulópont előtt áll: sok olyan lehetőség van, amelyeket jól kihasználva segíthető a fenntartható növekedés.

A lehetőségekre Balog Ádám példaként említette az európai uniós források újbóli megnyitását, más szerkezetben történő felhasználását, a jegybank nagyobb szerepvállalását és az átalakuló bankrendszert. Az MNB is úgy gondolta, meg kell szólalnia azzal kapcsolatban, hogyan ítéli meg a hosszabb távú kilátásokat – emelte ki Balog Ádám. Hozzátette, hogy a jelentés egyrészt visszatekint: az EU-csatlakozás óta eltelt 10 évet próbálja feltérképezni többféle mutató segítségével, de előre is néz, és megvizsgálja, milyen lehetőségek állnak Magyarország előtt.

Virág Barnabás kifejtette: a magyar gazdaság fejlődése az uniós csatlakozást követően növekvő mértékben maradt el a régió gazdaságaitól, aminek egyre szélesebb körben jelentkező strukturális okai voltak, amelyek rontották az ország növekedési képességét. A magyar gazdaságnak visszatérő dilemmája volt az „egyensúly vagy növekedés” kettőssége, vagyis egy gyorsabb növekedési periódust egy kormányzati túlköltekezés és adósságnövekedés, majd kiigazítás követett – mondta az igazgató. Virág Barnabás kiemelte, hogy a válság előtti eladósodás alapvetően meghatározta a kilábalási pálya dinamikáját és szerkezetét: az adósságok tartósan korlátozták a belföldi kereslet élénkülését, de a hosszabb távú növekedési képességet meghatározó strukturális tényezők 2011-et követően fokozatos javulást mutattak.

A kormányzati intézkedések főként a nemzetközi összevetésben rendkívül alacsony munkapiaci aktivitás növelését célozták, miközben az új munka törvénykönyve növelhette a munkapiac rugalmasságát – tette hozzá. A munkapiaci aktivitás érdemben emelkedett, javultak a strukturális jellemzői, ugyanakkor a válság óta erősödő migráció új kihívásként jelentkezik – fejtette ki Virág Barnabás. Szólt arról is: a reál munkaköltségek alkalmazkodása hozzájárulhatott ahhoz, hogy a foglalkoztatás előbb tért vissza a válság előtti szintre, mint a kibocsátás, de továbbra is alacsony a foglalkoztatottság.

Virág hangsúlyozta: az elemzés szerint a magyar gazdaság csak a belföldi szereplők viselkedésének tartós megváltozása mellett törhet ki a növekedés és egyensúlytalanság korábban évtizedeken keresztül megfigyelt kettősségéből. A 2013-ban újrainduló felzárkózás nem járt az egyensúlyi mutatók korábban látott romlásával. Előretekintve a beruházási ráta növekedéséhez szükséges finanszírozást leginkább a vállalati termelékenység erősítése, a költségvetés finanszírozási igényének további mérséklése és a stabilabb külső finanszírozást jelentő EU-s források, valamint a külföldi működőtőke bevonása segítheti. A globális környezet változása továbbra is alapvetően meghatározhatja a hazai növekedési kilátásokat – fűzte hozzá.

A válságot követően a világgazdaság növekedése tartósan mérsékeltebben alakulhat, miközben a válság kitörése után is növekvő adósságszintek mellett a kilábalást övező kockázatok erősek maradnak – hívta fel a figyelmet Virág Barnabás. A megállapításokat összegezve hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság egyensúlyi mutatói jelentős mértékben és tartósan javultak az utóbbi években, de a fenntartható növekedés dinamizálásához további lépések – például a beruházási ráta további, jelentős emelése – szükségesek. Egy új fenntartható növekedési modell további sarokpontjai az MNB szerint többek között az exportra és beruházásokra fókuszálás a fogyasztás helyett, diverzifikált exportszerkezet, a munkakínálat képzettségének növelése, és a magasabb belföldi megtakarítások – ismertette Virág Barnabás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.