Kiugró az idei magyarországi ingatlanbefektetés

Magyarországon az idén az első háromnegyed évben 379 millió eurót költöttek el a befektetők.

MNO
2014. 11. 04. 14:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első fél évben leginkább a kiskereskedelmi ingatlanok voltak kapósak a vevők körében, a harmadik negyedévben viszont az irodák vitték a prímet. A magyar vásárlók aránya – minden rekordot megdöntve – 35 százalékra rúgott októberig, főleg a befektetési alapok aktivitásának köszönhetően.

Az első osztályú ingatlanok hozama a harmadik negyedévben a kiskereskedelmi ingatlanok esetében 7 százalék (változatlan), az irodáknál 7,25 százalék (mínusz 25 bázispont), az ipari ingatlanoknál pedig 9,25 százalék (mínusz 25 bázispont) volt.

A közlemény idézi Borbély Gábort, a CBRE budapesti irodájának kutatási és tanácsadási vezetőjét: a társaság Magyarországon is a befektetési forgalom további növekedésével számol. Eddig a piacot a saját tőkéből finanszírozó vásárlások mozgatták, ám a jövőben – a finanszírozási lehetőségek bővülésével – még jelentősebb tranzakciók is elképzelhetők, így a forgalom tovább emelkedhet. A reálgazdasági növekedés várható lassulása, az eurózóna jövőbeli gazdasági növekedése körüli aggodalmak egyelőre nem érezhetők a befektetési piacon – vélte Borbély Gábor.

Az idei harmadik negyedévben 48,4 millió eurót fektettek be Európa kereskedelmi ingatlanpiacain, ami jelentős, 27 százalékos növekedést jelent 2013 harmadik negyedéhez és 4 százalékos bővülést 2014 második negyedévéhez képest. Így az idei első három negyedévben már 133 milliárd eurót költöttek el a befektetők, szemben a tavalyi hasonló időszakban mért 103 milliárd euróval.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.