Kormányrendelet segíti az extra gázbetárolást

A rendelet felülírta a gáztörvény egyes részeit.

MNO
2014. 11. 03. 9:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megjelenése napján hatályossá vált szabályozás a 2014/2015-ös gázévre vonatkozik, és 2014. december 31-ig lesz érvényben. Ebben az időszakban könnyebbé válik a versenypiaci gázkereskedők, a saját célra gázt importáló felhasználóknak, és adott feltételek mellett az egyetemes szolgáltatóknak gázt behozniuk abban az esetben, ha a behozni kívánt gázt hazai tárolókban kívánják elhelyezni.

A könnyebbség abban áll, hogy amennyiben e társaságok bejelentik kapacitásigényüket a rendszer-üzemeltetőnél egy magyar államhatáron lévő betáplálási pontra, akkor a rendszer-üzemeltető köteles számukra úgynevezett megszakítható kapacitást biztosítani. (Azért megszakíthatót, mert lehet, hogy az együttes igény nagyobb a fizikailag rendelkezésre álló kapacitásoknál, így az összes kérés egyszerre csak úgy teljesíthető, ha az igénylők osztoznak az érintett importvezetékeken.)

A szabályozás hasonló elv szerint módosult a tárolás esetében is. A tárolótársaság az év végéig köteles az előbb felsorolt vállalkozásnak mobil kapacitást biztosítani, ha azok jelzik, hogy importgázt kívánnak betárolni. Értelemszerűen a mobil kapacitáshoz – vagyis magához a tárolás lehetőségéhez – jár a szintén megszakítható ki- és betárolási kapacitás is.

A fentiek révén lehetővé válik, hogy az országba folyamatosan annyi földgáz áramoljon be, illetve a tárolókba annyi gáz kerüljön be, amennyi technikailag maximálisan lehetséges – fogalmaz a lap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.