Lengyelország most kezdi a keleti nyitást

Az ázsiai és balkáni piacok megnyitására törekszik a lengyel gazdasági minisztérium.

MNO
2014. 11. 05. 18:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem sok remény van oroszországi gazdasági kapcsolataink javulására. Fel kell készülnünk rá, hogy az orosz piac nem hónapokig, hanem még évekig lesz zárva előttünk” – jelentette ki egy sajtókonferencián Ilona Antoniszyn-Klik gazdaságiminiszter-helyettes, hozzátéve, hogy az ukrán piac is kemény, vagy éppenséggel feltörhetetlen diónak bizonyulhat a lengyel vállalatok számára. „Más irányban, távolabbi piacokon kell kereskednünk” – hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

A miniszterhelyettes Azerbajdzsánt, Indiát, Indonéziát, Malajziát, Mongóliát, Türkmenisztánt és Vietnamot nevezte meg Lengyelország potenciális exportpiacaiként. A Balkánon Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, illetve Szerbia számíthat a lengyel vállalatok kitüntetett figyelmére.

Az új piacok megnyitásának elősegítése érdekében a gazdasági minisztérium tanulmányutakat, konferenciákat és bemutató körutakat készül szervezni a célországok megismertetésére.

A minisztérium a kiszemelt exportpiacokon elsősorban a lengyel élelmiszer-ipari vállalatokat kívánja bemutatni, amelyek a leginkább megszenvedték a nyugati gazdasági szankciókra válaszlépésként az élelmiszer-ipari termékekre elrendelt orosz importtilalmat. Lengyelország 2013-ban 935 ezer tonna élelmiszert exportált Oroszországba 440 millió euró értékben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.