Lenyomja az orosz embargó az alma árát

A moszkvai tilalom miatt a lengyel almaexport az EU, és különösen Franciaország piacára szabadult.

MD
2014. 11. 01. 18:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A FreshPlaza.com honlap által idézett Claude Rehlinger, a legnagyobb francia almaexportáló cég, a Blue Whale elnöke azt mondta, hogy Lengyelország évente átlagosan 500 ezer tonna almát exportált Oroszországba, a moszkvai tilalom miatt ez a mennyiség most „az EU és különösen Franciaország piacára szabadult”.

A Blue Whale kivitelének csaknem 10 százaléka irányult Oroszországba az embargó bevezetése előtt. Franciaország az EU harmadik legnagyobb almatermesztője, ahol idén 6 százalékkal kevesebb alma termett tavalyhoz képest.

A világ vezető körte- és almatermesztőit tömörítő, 2001-ben alapított szervezet, a WAPA előrejelzése szerint Lengyelországban idén 12 százalékkal nő az almatermés a tavalyihoz képest. Lengyelország az EU vezető almatermesztője.

A nemzetközi szervezet számításai szerint például az EU-ban ötödik legnagyobb almatermesztőnek számító Magyarországon az idei almatermés 33 százalékkal haladja meg a tavalyit. Idén az EU-ban 11,89 millió tonna almát takarítanak be, ami 9 százalékkal múlja felül a múlt évit a WAPA adatai szerint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.