Még negyvenezren kapnak munkát

Átalakítja a közfoglalkoztatás támogatási rendszerét a kormány – derül ki a Belügyminisztérium által jegyzett kormányrendelet-tervezetből.

2014. 11. 14. 5:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lényeges pontokon változik a közfoglalkoztatás szabályozása. Az ehhez nyújtható támogatásokról szóló kormányrendelet módosításának tervezete szerint a cél, hogy megteremtsék a tevékenység hatékonyabb támogatásának feltételeit. A hatásvizsgálat szerint ezáltal a támogatási rendszer lehetővé teszi a közfoglalkoztatottak számának további növelését, s javulnak az álláskeresők elhelyezkedésének esélyei. Az intézkedések hatására 40 ezer fővel nőhet a foglalkoztatottak száma, amihez a Nemzeti Foglalkoztatási Alap biztosítja a pénzügyi feltételeket.

Módosulnának többek között a rövid időtartamú közfoglalkoztatás támogatásra vonatkozó szabályok. A támogatási időszak e programok esetében továbbra is négy hónap lehet, de annak már nem kellene egy naptári évre esnie, hanem áthúzódhatna a következő évre is. Vagyis ezentúl akár a téli időszakban is elindulhatnak a korábban inkább a szezonális munkák esetében alkalmazott, rövid távú programok.

Valamennyi program esetében fontos változás, hogy ha a közfoglalkoztató a támogatott foglalkoztatottak után – ilyenek a pályakezdő fiatalok, az ötven év feletti munkanélküliek, valamint a gyermek gondozását és a családtag ápolását követően munkát keresők – a szociális hozzájárulási adóból kedvezményt vesznek igénybe, úgy a támogatás alapja már nem csupán az adókedvezménnyel csökkentett összeg, hanem a közfoglalkoztatási bérnek s az ahhoz kapcsolódó szociális hozzájárulási adónak a kedvezménnyel csökkentett összege lesz. Vagyis jelentősen nő a támogatott foglalkoztatottak után járó állami támogatás.

Új elem, hogy hosszabb idejű közfoglalkoztatás esetén a bértámogatáson túl további forrást lehet igényelni a program megvalósításához szükséges anyagköltséghez is. A polgármesteri hivatallal nem rendelkező települési önkormányzatok pedig a szervezési költséghez is kérhetnek pénzt, ez a megítélt támogatás további 3 százaléka lehet.

Eddig egy éven belül legfeljebb 11 hónapig dolgozhatott a közfoglalkoztatott egyhuzamban. A jövőben ez 12 hónapra változik, azzal a kitétellel, hogy a kirendeltség a közfoglalkoztatási jogviszony megszűnését követő 15 napon belül – legalább 6 hónapos egybefüggő jogviszony esetében 30 napon belül – az álláskeresőt nem közvetítheti ismételten közfoglalkoztatásra. A tervezet szerint a hosszabb időtartamú és az országos közfoglalkoztatási programok esetében az egészségesek továbbra is 6, illetve 8 órában dolgozhatnak, ám a megváltozott munkaképességűeknek lehetőségük lesz 4 órában is munkát vállalni amellett, hogy meghagyják számukra az ennél hosszabb idejű munkavállalás lehetőségét is.

Eddig a hosszú távú és az országos programok legfeljebb 11 hónapig működhettek, ráadásul ennek az időszaknak egy naptári éven belülre kellett esnie. A támogatási időszak a jövőben 12 hónap lesz, amelynek kétszer is kérvényezni lehet a hat hónapos meghosszabbítását. Vagyis akár két évig is működhet egy program, ami jelentősen javítja egy-egy térségben azok tervezhetőségét, s több ember, hosszabb ideig tartó foglalkoztatására ad lehetőséget.

A kormány kiemelten támogatja majd az olyan közfoglalkoztatási mintaprogramokat, amelyek legfeljebb 15 főt foglalkoztatnak, esetükben a beruházási és dologi költségek 100 százalékát átvállalják. Ennek indoka, hogy az ilyen programokból nőhetnek majd ki a közfoglalkoztatáson túllépő, önfenntartásra törekvő szociális szövetkezetek.

Mint arról lapunk beszámolt, az ideinél több mint 15 százalékkal többet, 270 milliárd forintot szán jövőre a kormány közfoglalkoztatásra, amelynek köszönhetően újabb tízezrek juthatnak munkához. A jövő évi költségvetési törvényjavaslat szerint az eddigi, átlagosan évi 200 ezer közfoglalkoztatotton felül 2015 második felében további több tízezer ember – a jelenleg jövedelempótló támogatásban részesülők mintegy negyede – dolgozhat közfoglalkoztatottként. Ezzel párhuzamosan kevesebb pénzt szánnak segélyekre, az önkormányzatok pedig nagyobb szerepet kapnak azok elosztásában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.