Nem hozott mezőgazdasági árzuhanást az orosz embargó

Nem változott érdemben az állati termékek termelői ára Magyarországon.

Dénes Zoltán
2014. 11. 03. 5:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem változott érdemben az állati termékek termelői ára Magyarországon az orosz embargó bejelentése óta. Természetesen ez egy összkép, amit árnyalhat egyes vállalatok vagy részágazatok – mint például a kacsa- vagy libatartók – jelentősebb érintettsége. Fontos azonban kiemelni, hogy a jelenlegi árak az orosz embargó mellett egyéb piaci hatások összességének eredményeként alakultak ki, az egyes tényezőket pedig nehéz lenne különválasztani – közölte megkeresésünkre a Földművelésügyi Minisztérium.

A csirke kilónkénti 276 forint körüli termelői ára lényegében alig változott, s a pulyka ára is tartja magát az orosz embargó bejelentése előtti szinten. Erőteljesebben csak a liba és kacsa ára esett. A tárca tájékoztatása szerint a sertéságazatban mind az unióban, mind Magyarországon csökkennek az árak. E folyamatnak több összetevője van. Egyrészt az év végéhez közeledve, ősszel jellemzően visszaeső árak jellemzik a piacot. Ezt némileg előre hozta az orosz importkorlátozás, ugyanakkor egyelőre a bizottság nem tett lépéseket az ágazat megsegítésére, inkább az új piacok kutatását és a promóciós intézkedéseket nevezte megfelelő eszköznek. A sertés ára a nyári 513 forintról 441 forintra csökkent.

Közösségi szinten a tejágazatban a vaj és a sovány tejpor árának csökkenése a meghirdetett magántárolási támogatások ellenére sem állt még meg, a sajtok piaca ugyanakkor stabilizálódni látszik. Ez a hatás azonban egyelőre nem gyűrűzött be Magyarországra, ugyanakkor a tapasztalatok szerint a tejtermékek árában történő változások két-három hónap elteltével jelentkeznek a hazai tej árában. A tárca kiemelte, hogy hazánkban a tej termelői árának csökkenése szeptemberben megállt. Fontosnak nevezték, hogy a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács jelenleg is dolgozik azon, hogy a kiskereskedelmi láncok lehetőséget biztosítsanak a hazai termékek lehető legnagyobb arányú felvásárlására és értékesítésére.

A magyar almatermelők az orosz embargó által okozott piaci zavarok hatásainak enyhítése érdekében részt vehetnek az Európai Bizottság által bevezetett ideiglenes, rendkívüli válságkezelési intézkedésben. Ennek részeként ingyenes szétosztáshoz, egyéb célú piacról való árukivonáshoz, be nem takarításhoz és úgynevezett zöldszürethez vehető igénybe uniós támogatás. Magyarország ilyen módon 4295 tonna almát számolhat el a bizottságnak. Közben a Magyar Nemzeti Kereskedőház is elkezdte az almafelvásárlást. A szervezet 26 500 tonna almalevet vesz meg azoktól, akik igazolják, hogy az ipari almát kilónként 20 forintos áron és az étkezési almát kilónként 35 forintos áron vásárolták fel a termelőktől. A tárca emellett marketingakciókkal is a termelők segítségére sietett. Mindennek nyomán a rekordmennyiségű termés és az orosz importtilalom ellenére az alma ára az idény elején tapasztalt kilónkénti 12 forintnál magasabb szinten stabilizálódott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.