Nem lesz probléma a gázellátással

A legutóbbi, október 28-i adatok alapján a magyar földgáztározók töltöttségi szintje 68 százalék.

TK
2014. 11. 03. 17:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fritsch László, a Magyar Földgáztároló Zrt. (Mfgt) elnök-vezérigazgatója közölte: a legutóbbi, október 28-i adatok alapján a magyar földgáztározók töltöttségi szintje 68 százalék, a rendelkezésre álló mobilgázmennyiség 4,4 milliárd köbméter. Hozzátette: a magyarországi tározók töltöttségi szintje abszolút értékben nem, viszont a téli fogyasztás arányában kiemelkedő Európában.

Az Mfgt négy föld alatti gáztározóval rendelkezik, a zsanai, a pusztaedericsi, a hajdúszoboszlói és a kardoskúti tározó együttesen 4,2 milliárd köbméter gáz tárolására alkalmas. Emellett működik az MMBF Földgáztároló Zrt. tulajdonában lévő, 1,9 milliárd köbméter kapacitású szőregi tározó is, amely a stratégiai készletek mellett kereskedelmi célokra is tárol gázt. Ennek a tározónak a töltöttségi szintje eléri a 90 százalékot.

A legnagyobb, naponta kivehető mennyiség a zsanai tározóból 53,6 millió köbméter, a szőregiből pedig 25 millió köbméter, amelyek együttesen fedezni tudják a napi magyar lakossági csúcsfogyasztást, amely az előző években egy átlagos téli napon 60-70 millió köbméter volt.

Az elnök-vezérigazgató jelezte, hogy a kitárolható csúcsmennyiség jelentős mértékben függ a vezetékekben lévő nyomástól.

Fritsch László tájékoztatása szerint a zsanai gáztározót a kereskedői igényeknek megfelelően továbbra is folyamatosan töltik, az Mfgt másik három tározója pedig már kitárolási üzemmódban működik a lakossági kereslet kielégítése céljából.

A besajtolási és a kitermelési folyamatok optimalizálása mellett az Mfgt azon dolgozik, hogy a kettő közötti átállási időszakot lerövidítse – jegyezte meg az elnök-vezérigazgató.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.