Titkos cégalkuk sorát kötötte Luxemburg a multikkal

Több milliárd dollárnyi adót spórolt meg többek között az Apple, az IKEA és az Amazon. 28 ezer oldalas a feltárt adathegy.

GB
2014. 11. 06. 8:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cégek – olyanok, mint a PepsiCo, az AIG, a Deutsche Bank, az Apple, az Amazon és az IKEA – több száz milliárd dollárnyi összeget adóztak Luxemburgban, és ezzel több milliárd dollárt takarítottak meg abból az adóból, amelyet fő tevékenységi helyeiken fizettek volna. Az ICIJ újságírói által átnézett 28 ezer oldalnyi kiszivárogtatott dokumentumban több száz, személyre szabott adóhatározat szerepel, amelyeket Luxemburg rendszeresen alkalmaz olyan cégekkel szemben, amelyek kedvező adózási eljárásban szeretnének részesülni. A leleplezett megállapodások 2002 és 2010 között születtek.

A luxemburgi hatóságok tagadják, hogy léteznének ilyen „kivételező ügyletek” az ottani adórendszerben. „A luxemburgi adórendszer egyszerűen csak előnyös, nincs benne semmiféle igazságtalanság vagy erkölcstelenség” – jelentette ki Nicolas Mackel, a luxemburgi adóhatóság vezetője, akit szintén az ICIJ idézett. A szóban forgó cégeket a hírügynökségek egyelőre nem tudták megszólaltatni az ügyben.

Az Európai Bizottság júniusban négy tagország ellen is vizsgálatot indított állítólagos adóügyi különmegállapodások ügyében: az egyiket Írország ellen az Apple számítógépes óriással kötött állítólagos megállapodása miatt, a másikat a Hollandia és a Starbucks közötti miatt, a harmadikat Luxemburg és a Fiat Finance and Trade szolgáltató közötti miatt, a negyediket pedig Gibraltár ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.