Adóelkerülők elleni megállapodás jöhet Svájccal

A tagállamoknak évente továbbíthatják majd a svájci bankszámlával rendelkező lakosok nevét és adatait.

RZ
2015. 03. 19. 16:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint írják, az új megállapodás értelmében az uniós tagállamok és Svájc 2018-ban bevezeti a pénzügyi számlákkal kapcsolatos teljes körű információcserét, következésképpen megszűnik annak lehetősége, hogy a be nem jelentett jövedelmeket adóelkerülés végett svájci bankszámlán tartsák. Az új rendszer szerint a tagállamoknak évente továbbítják a svájci bankszámlával rendelkező lakosok nevét, címét, adószámát és születési dátumát, csakúgy mint a részletes pénzügyi információkat és a számlaegyenleget.

A közlemény szerint az EU és Svájc közötti megállapodást ma parafálták az Európai Bizottság és Svájc megbízottjai. Az aláírásra az Európai Tanács és a svájci kormány felhatalmazása után kerülhet sor – írja a képviselet.

Legutóbb az HSBC bank körüli botrány alkalmával került a címlapokra a svájci adóelkerülés lehetősége: a gyanú szerint a pénzintézet segíthetett gazdag ügyfeleinek az adókikerülésben, a banktitok mögé bújva ugyanis néhányaknak lehetőségük nyílhatott olyan titkos számla nyitására, melyről a bankfelügyelet sem tudhatott, és így a számlavezetéssel járó adófizetés alól is mentesültek. Az ügyben állítólag magyar állampolgárok is érintettek, ám kilétükre a mai napig nem derült fény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.