Ez tényleg kemény kihívást jelenthet Amerikának

Az Egyesült Államok európai szövetségesei részt vennének az „ellen-Világbank” alapításában.

RZ
2015. 03. 17. 18:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap online kiadása szerint az USA legnagyobb szövetségesei csatlakoztak a Kína által vezetett alternatív „Világbankhoz”.

A francia, a német és az olasz kormány közös állásfoglalásban kijelentették, hogy tagként akarnak részt venni az Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bank (AIIB) megalapításában. Egyébként a három ország a David Cameron konzervatív kormány által mutatott példát követte, amely múlt héten jelentette be, hogy csatlakozik az új pénzintézethez.

A három kormány szerint a bank a már meglévő intézményekkel együtt fontos szerepet játszhat az ázsiai infrastrukturális beruházások finanszírozásában, ami a térség gazdasági és társadalmi fejlődésén keresztül hozzájárulhat a világ termelésének növekedéséhez.

A bankalapítást kezdetben a kínai Xin Jinping, a Kínai Kommunista Párt főtitkára javasolta egy olyan misszió keretein belül, amely segít finanszírozni a nagy infrastrukturális beruházásokat a szegény ázsiai országokban, amelyek hagyományosan a Világbank és az Ázsiai Fejlesztési Bank vadászterületei.

A kezdeti 50 milliárd dolláros tőkét ígérete szerint Peking biztosítaná; Kína azt reméli, hogy az új pénzintézmény hozzájárul ázsiai hatalmához, amely katonai és gazdasági értelemben is tovább nőhet, átformálva a térség politikai viszonyait is.

Washington komoly lobbit folytatott szövetségesei részvétele ellen, attól tartva, hogy a Kína vezette hitelező aláásná azokat az intézményeket, mint például a Világbankot és a Nemzetközi Valutaalapot (IMF), amelyeket amerikai vezetéssel a világgazdaság „jó mederben tartására” alapítottak a második világháború után.

Keddi állásfoglalásukban a három legújabb európai tag közölte, ők izgatottan várják a munkát az AIIB alapítóival, hogy egy olyan intézményt hozhassanak létre, amely a legjobb gyakorlatot követi az irányítás, a garanciák, az adósság és a megrendelések kérdéseit illetően.

A banknak már a keddi bejelentés előtt is több mint 25 tagja volt, csaknem mindegyikük fejlődő ázsiai és közel-keleti ország. Ausztrália, Japán és Dél-Korea régóta visszautasította a csatlakozást, de elemzők szerint a befolyásos európai országok belépése Amerika többi szövetségesét is a részvételre ösztönözheti.

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Hong Lej az európai országok csatlakozására vonatkozó kérdésre közölte, örömmel látják az új alapítókat. Hozzátette: a külső és belső országok aktív részvétele szélesebb reprezentációt biztosít az AIIB-nek. „Kína minden partnerével együtt azon akar dolgozni, hogy felállítsanak egy kölcsönösen gyümölcsöző professzionális befektetési és finanszírozási platformot, amely hozzájárulhat a régió gazdasági fejlődéséhez” – mondta Hong.

Miközben Kína az utóbbi évtizedek gazdasági növekedésének hála az USA után a világ második legnagyobb gazdaságává vált, a fejlett országok nemzetközi szinten még mindig nem engedik be a kiváltságosak klubjába. Bár Amerika, partnerei és az IMF 2010-ben megállapodtak arról, hogy a feltörekvő országok, mint Kína is, komolyabb szerephez juthatnak az intézményben, az USA kongresszusa mind ez idáig nem írta alá az erről szóló dokumentumot.

Jack Lew amerikai pénzügyminiszter a Reuters szerint felhívta a republikánus többségű kongresszus figyelmét arra, hogy Kína és más feltörekvő hatalmak kihívást támasztanak a globális pénzügyi intézmények amerikai vezetésével szemben, és sürgette a törvényhozókat egy olyan, IMF-fel kapcsolatos reform ratifikálására, ami segít megőrizni az amerikai befolyást. Szerinte az Egyesült Államok késlekedése azt eredményezheti, hogy az ország szövetségeseiben kétségek ébredhetnek az ország IMF-fel és más intézményekkel szembeni elkötelezettségét illetően.

A Roland Berger pénzügyi tanácsadó cég a 2010-es évek elején önálló európai hitelminősítő megalapítását tervezte a három nagy amerikai szervezet, a Moody’s, a Standard & Poor’s és a Fitchtől függetlenül. Roland Berger, az ötletgazda cég névadója-vezetője a Magyar Nemzetnek akkor azt mondta: egy független, átláthatóan működő, szavahihető, megbízható adatokat produkáló intézetet akarnak létrehozni a nemzetközi hitelminősítők piacán. Az elképzelés szerint a hitelminősítő nonprofit alapítványi formában működött volna, a finanszírozást az első időszakban 30 befektető biztosítaná egyenként 10 millió euró befizetésével. A szervezet azonban pénzhiány miatt a mai napig sem jött létre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.