Nem nyúlt a magyar besoroláshoz a hitelminősítő

Nem hajtott végre államadós-osztályzati felülvizsgálatot Magyarország esetében a Moody’s Investors Service.

BLM
2015. 03. 07. 6:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hitelminősítő az Európai Unió előírásainak megfelelően – a többi hitelminősítőhöz hasonlóan – előre összeállította a szuverén adósbesorolások áttekintésének idei menetrendjét. A Moody’s listáján a magyar szuverén osztályzat idei első potenciális felülvizsgálati időpontja – több más országéval együtt – március 6-ára, péntekre volt beiktatva, a cég azonban péntek éjjel Londonban közölte, hogy most nem frissítette a magyar államadós-besorolást.

Magyarországot a három cég közül jelenleg a Standard & Poor’s tartja nyilván a leggyengébb besorolással: a hosszú és a rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata ennél a cégnél BB/B. A hosszú futamidejű magyar adósság BB osztályzata az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal marad el, és eggyel gyengébb a Moody’s és a Fitch besorolásánál.

 

A Moody’s Ba1 hosszú távú államadós-osztályzata e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings BB+ hosszú futamú devizaadós-minősítésével. Mindkét osztályzat egy osztattal marad el a befektetésre ajánlottak kategóriájától.

A Moody’s listáján Magyarország szuverén adósosztályzata így továbbra is Ba1 stabil kilátással. A Ba1 besorolás egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású kategória alsó szélétől, vagyis még a spekulatív sávban van.

A hitelminősítő idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország legközelebb július 10-én, majd november 6-án szerepel. A Moody’s legutóbb november 7-én hajtott végre hitelminősítői lépést Magyarországgal kapcsolatban: akkor javította stabilra a leminősítés lehetőségére utaló negatívról a magyar államadós-osztályzat kilátását. A döntést a cég elsősorban a magyar gazdaság javuló középtávú kilátásaival és a költségvetési konszolidáció melletti kormányzati elkötelezettséggel indokolta.

A Moody’s novemberi lépése eredményeképpen a magyar szuverén adósbesorolás mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő nyilvántartásában stabil kilátással szerepel. A Standard & Poor’s március vége, a Fitch Ratings 2012 decembere óta tart érvényben stabil kilátást a magyar államadós-minősítésekre.

A Standard & Poor’s 2015-re szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország két hét múlva, március 20-án, majd szeptember 18-án kerül sorra, a Fitch Ratings május 22-ére, majd november 20-ára tűzte ki a magyar osztályzatok vizsgálatát.

Egyes londoni pénzügyi elemzői vélemények szerint a magyar gazdaság makrofolyamatai alapján indokolt lenne hazánk államadós-osztályzatainak idei felminősítése. A Morgan Stanley bankcsoport felzárkózó piacokkal foglalkozó londoni elemzőstábjának éppen pénteken összeállított helyzetértékelése szerint megalapozott várakozás lenne az, hogy legalább a két legnagyobb nemzetközi hitelminősítő, a Moody’s Investors Service és a Standard & Poor’s javítsa a magyar szuverén adósbesorolásokat 2015-ben.

A Morgan Stanley londoni elemzői közölték, hogy az Európai Bizottság előrejelzésénél derűlátóbb prognózist tartanak érvényben a magyar gazdaság növekedésére: várakozásuk szerint a magyar bruttó hazai össztermék (GDP) idén 2,9, jövőre 2,3 százalékkal növekedhet. A brüsszeli bizottság jelenleg érvényes előrejelzése 2015-re 2,4, 2016-ra 1,9 százalékos magyar GDP-növekedést valószínűsít.

A bankcsoport elemzőinek érvelése szerint mindemellett a magyar folyómérleg-egyenleg többlete idén elérheti a hazai össztermék 5 százalékát, a monetáris politika szabadságfoka pedig bővült a devizaalapú hitelek átváltásával, mivel ez a lépés hozzájárult a külső sebezhetőség mérséklődéséhez, hatékonyabbá tette a monetáris politika transzmissziós mechanizmusát, és eltávolított egy szerkezeti anomáliát a gazdaságpolitikából.

Hónapokon belül bekövetkezhet Magyarország adóbesorolásának felminősítése – mondta Csaba László közgazdász és egyetemi tanár a Napi Gazdaságnak.

Felminősítés előtt? Olvassa el a Nézőpontok blog írását!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.