Csaba: Legalább egy éve érik Magyarország felminősítése

A közgazdász meglátása szerint a hitelminősítők hónapokon belül léphetnek.

2015. 03. 03. 12:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy az eurózóna gyenge teljesítménye mellett is fenntartható-e a bővülés mértéke, a szakember elmondta: a tavalyi 3,5 százalék után idén lassúbb lesz a GDP-növekedés, 2-2,5 százalékra lehet számítani. „A beruházás, az export és a belső fogyasztás is húzza a gazdaságot, ez azért kedvező, mert egymást élénkítik, és együtt a foglalkozást is javíthatják. Ezt a növekményt nagyon meg kell becsülni a nyugati 1-1,5 százalékokhoz képest” – magyarázta, és hozzátette: a kedvezőtlen külső környezet látszólag felnagyítja a magyar mutatót, ám az nekünk sem jó, ha Németország lassul és Olaszország bajban van.

 

Tavaly márciusban stabilra javította Magyarország BB/B szintű államadós-besorolásának kilátását az eddigi negatívról a Standard & Poor’s. Javítottak a GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzésükön is. A hitelminősítő elemzése szerint fél évtized után elkezdődött a stabilizálódás.

 

A világ tíz legkockázatosabb államadósa közül kettő az euróövezet tagja, Kelet-Európából pedig Ukrajna tartozik továbbra is ebbe a csoportba a legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató cég szerdán ismertetett idei harmadik negyedévi adóskockázati összesítése szerint. Magyarország két éve kikerült e tízes mezőnyből, és most már a legkockázatosabb húsz között sem szerepel törlesztéskockázati mutatói alapján.

 

Hazánk felminősítésével kapcsolatban a közgazdász a Napi Gazdaságnak hangsúlyozta: megérett rá az ország, ennek már több mint egy éve eljött az ideje. „Annyira gyengék a versenytársaink, hogy egyre erőteljesebbnek tűnik a gazdasági teljesítményünk” – mondta. Kiemelte: „a 2014-es év gazdasági teljesítménye értékelésének is van egy átfutási ideje, a májusban publikált adatokat például június–júliusra át lehet vezetni egy előrejelzésre”. Csaba László szerint ha idén bekövetkezik a felminősítés, akkor az néhány hónapon belül meg is történik.

Arra a kérdésre, hogy működik-e a keleti nyitás, kiemelte: túlnyomórészt olyan kapukon dörömbölünk, amelyeken nem tudunk bemenni. A Krímről vagy a befagyott grúziai konfliktusról nem mi tehetünk, de így csak nagy kerülővel juthatnak el a magyar termékek és szolgáltatások Türkmenisztánba vagy Üzbegisztánba – olvasható a Napi Gazdaságban. Csaba László szerint a viharos gyorsasággal fejlődő Vietnam és fekete-afrikai lehetnének esetleg új célpontok a keleti nyitás stratégiában, melyet mindenképp újra kellene gondolni, hiszen például Kína nemsokára az exportra fog inkább fókuszálni és erőteljesebben fogja védeni piacait a külső termékektől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.