Sztrájkra készülnek a Tesco dolgozói?

Annak ellenére zárnak be boltokat, hogy nő a forgalom.

2015. 03. 04. 4:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összefogást sürgetnek a Tesco áruházlánc dolgozói. A legújabb átalakítások kapcsán úgy értesültünk, hogy országos demonstráció ötlete is felmerült munkavállalói körökben. Így tiltakoznának a legnagyobb kereskedelmi foglalkoztatóként jegyzett vállalat közelmúltban hozott és még várható döntései miatt.
Dolgozói körökben úgy tudják, a márciusban kezdődött pénzügyi év első felében szinte bizonyos, hogy augusztusig újabb veszteséges áruházakra kerül lakat – mondta egy neve elhallgatását kérő tescós vezető. Szerinte ez kizárólag az angliai anyavállalaton múlik, a magyar vezetésnek nincsen beleszólása a központilag elrendelt takarékossági döntésekbe. Holott a magyar leányvállalat jól teljesít. Ugyan a 2014-es üzleti év eredményeit még nem tették közzé, ám Londonban már közölték, a magyar leánycégnél tavaly 2,5 százalékkal nőtt a forgalom. Ezzel együtt felmerült az áruházlánc teljes kivonulása a régió piacáról, és Szlovákiában is számítanak újabb bezárásokra, leépítésekre.

A Tesco nemrégiben bejelentette, újabb kétszáz állás szűnik meg a lánc budaörsi központjában, illetve a herceghalmi és a gyáli logisztikai részlegekben. Ennek részeként a Tesco tájékoztatása szerint nagyjából ötven ember biztosan az utcára kerül, a többiek munkakörét átszervezik. Az érintettek között jórészt vezető pozícióban lévő dolgozók, régiós igazgatók vannak. Úgy tudjuk például, hogy az országban működő több mint kétszáz Tesco-egységet korábban hét régió szerint csoportosították a láncnál, ám ezeket is átszervezték. Mégpedig úgy, hogy a vállalatnál maradó vezetőknek csökkentett fizetésért több munkát kell elvégezniük, amely miatt fokozódik az alkalmazottak elégedetlensége. Információink szerint a régiós vezetők korábban átlagosan kétmillió forint körüli juttatást kaptak havonta, emellett például felső kategóriás gépjárművek használatára is jogosultak a Tesco jóvoltából.

Az átszervezések igazodnak a Londonban eddig bejelentett intézkedésekhez, amelynek részeként például Angliában tízezer munkahelyet szüntetnek meg. A magyarországi dolgozók felháborodását fokozza, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalmának életbelépése után a Tesco átszervezi a munkavégzést. Így a hétfői áruháznyitás előtt az előző nap 21 órakor kezdődik majd többek között az árufeltöltők munkaideje. Erre a jogszabályok lehetőséget adnak, de a munkavállalók úgy érzik, kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülnek, ráadásul ezzel sérül a családdal eltöltendő vasárnapi pihenőnap alapelve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.