Továbbra is lendületben a magyar gazdaság

Februárban a magyar hazai össztermék 3,5 százalék körüli ütemben növekedhetett éves összevetésben.

2015. 04. 27. 17:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics a közép- és kelet-európai térségről összeállított, hétfőn ismertetett havi prognózisában közölte: az általa alkalmazott növekedéskövető számítási modell (GDP Tracker) azt valószínűsíti, hogy februárban a magyar bruttó hazai össztermék 3,5 százalék körüli ütemben növekedhetett éves összevetésben, vagyis valamelyest még gyorsulhatott is a tavalyi negyedik negyedév 3,4 százalékos éves szintű átlagnövekedéséhez képest.

A ház elemzői szerint ugyanakkor már vannak jelei annak is, hogy a növekedés lassulhat a következő hónapokban. Az egyik ilyen jel az államháztartási hiány csökkenése az idei első negyedévben, valamint a foglalkoztatás bővülésének jelentős lassulása az állami szektorban, ami a költségvetés szigorodására vall a kiadási oldalon.

Más nagy londoni házak is hasonló növekedési pályát valószínűsítenek a magyar gazdaságban, bár az egész éves növekedési ütemről szóló előrejelzésekben jelentős eltérések vannak.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének áprilisra szóló globális prognózisa is azt állapítja meg, hogy a magyar gazdaság aktivitási adatai jelentősen javultak az év elején. Ennek alapján a ház az idei első három hónapra 3 százalékos negyedéves összevetésű, szezonális kiigazítással éves szintre kivetített magyar GDP-növekedést vár.

A cég londoni elemzői hangsúlyozzák, hogy erre az előrejelzésükre felfelé ható kockázatok érvényesülnek, tekintettel a vártnál erőteljesebb euróövezeti növekedésre, a Magyar Nemzeti Bank Növekedési hitelprogramjának kiterjesztésére, valamint az alacsonyabb energiaárakra. A JP Morgan elemzőinek számításai szerint a devizaalapú hitelek ügyében hozott intézkedések – és a háztartások elkölthető jövedelmi hányadának ebből eredő növekedése – 0,2 százalékpontot adhat hozzá a magyar gazdaság növekedési üteméhez.

A ház mindezekkel együtt is a tavalyinál lassabb, 2,8 százalékos növekedési ütemet vár Magyarországon az idei év egészében. A londoni elemzők szerint ugyanis a tavalyi növekedés fő hajtóerői közül a választások előtti erőteljes költségvetési ösztönzés, a gépjárműszektor termelésének fellendülése és a mezőgazdaság kiemelkedő teljesítménye az idei év növekedésére várhatóan már kevésbé hat.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a közép- és kelet-európai térség gazdasági kilátásairól összeállított prognózisukban azt közölték, hogy a magyar gazdaságban idén 3,5 százalékos növekedést sem tartanak kizártnak. A ház inkább 2016-ra vár lassulást: jövőre 2,5 százalékos magyarországi GDP-növekedéssel számol.

Ezek jelentősen javított előrejelzések: a Morgan Stanley korábbi prognózisa 2015-re 2,9, 2016-ra 2,3 százalékos GDP-növekedést valószínűsített a magyar gazdaságban.

A Morgan Stanley londoni elemzői az előrejelzések javítását azzal indokolták, hogy a cég szintén javította az euróövezetre – a közép- és kelet-európai gazdaságok első számú exportpiacára – adott növekedési becsléseit, 2015-re 0,4 százalékponttal 1,4 százalékra, 2016-ra 0,5 százalékponttal 2,2 százalékra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.