Véget vetnek a bankok trükközésének

Érdemes figyelni a pénzintézetek kiváltóhiteleit, mert hatalmas a verseny az új ügyfelekért.

Hajdú Péter
2015. 04. 29. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább szigorította az Országgyűlés az elszámolási törvényt. A Gulyás Gergely Fidesz-képviselő és három frakciótársa által megfogalmazott módosítás célja, hogy az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján befoltozzák a törvény azon lyukait, amelyeket kihasználtak a pénzintézetek. A változtatások egyike kiterjeszti az elszámolási kötelezettséget azokra az esetekre, amikor nem áll elegendő adat a bank rendelkezésére az elszámoláshoz. Ehhez a jegybank által jóváhagyott egyedi módszert kell használnia a pénzügyi szolgáltatónak. A jogszabály egyúttal arra is felhatalmazza a jegybankot, hogy fogyasztóvédelmi eljárás során ellenőrizze az egyedi számítás helyességét. A Tisztelt Ház nevesített néhány olyan magatartási formát is, amellyel igyekeznek kibújni az elszámolás alól a pénzintézetek. Ilyen például, amikor nem ismerik el a szerződés fogyasztói jellegét, s ezzel akarnak kibújni a pénz-visszatérítési kötelezettség alól. Újdonság az is, hogy az elszámolási másolatra jogosult adóstárs és kezes is vitathatja az elszámolólevélben foglaltakat. Az LMP támogatja, de egyben kevesli is a megszavazott törvénymódosítást. A párt nemcsak a lakossági, hanem a vállalati devizahiteleket is forintra váltaná, s problémásnak tartja a forintosítás és az elszámolás közötti törlesztés meghatározását.

Eközben hétszázezren már át is vették a bankok által kiküldött elszámolólevelet – áll a Magyar Posta legfrissebb közleményében. Mostanáig a várhatóan mintegy kétmillió küldeményből 1,2 millió levelet juttattak el a pénzintézetek a postához. A várható nagy rohamra kiemelten készülnek a postások, hiszen megerősített állománnyal sok helyütt szombaton is kiviszik a küldeményeket. A törvény szerinti utolsó napon, azaz április 30-án feladott leveleket a hosszú hétvége miatt várhatóan május 4-én juttatják el a címzettekhez a kézbesítők.

Az értesítőlevelek kézhezvételét követően érdemes ellenőrizni az abban foglalt elszámolást. A levél részletesen tartalmazza a tisztességtelenül felszámolt összegen kívül éves bontásban a tényleges tőke- és kamatbefizetéseket, illetőleg hogy annak visszafizetésével nem került-e hátralékba az ügyfél, valamint hogy mennyi a szerződés megszűnésekor a tisztességes kamat. Az ügyfél ezeket az adatokat könnyen összevetheti a birtokában lévő havi elszámolódokumentumokban szereplő tőke- és kamatfizetési összegekkel.

A visszajáró összeget először a tőketartozásból írják le, aminek köszönhetően csökken a havi törlesztőrészlet. Ha a jogtalanul felszámolt összeg magasabb, mint a tőketartozás, úgy a különbözetet jóváírják az ügyfél bankszámláján. Annak, akinek már kifutott a hitelszerződése, vagy egyéb okból megszűnt a bankszámlája, közölni kell a hitelt nyújtó bankkal, milyen számlára vagy lakcímre kéri a neki visszajáró összeget. Ha pedig valaki nem ért egyet a bank által kiküldött elszámolással, úgy harminc napon belül reklamálhat a pénzintézetnél. Amennyiben hatvan napon belül nem orvosolják a panaszát, akkor Pénzügyi Békéltető Testülethez fordulhat.

Szakértők azt ajánlják, hogy az értesítőlevél kézhezvételét követően az adósok szánjanak időt a banki ajánlatok áttekintésére, mert szinte az összes pénzintézet piacot szeretne hódítani a forintosításra és az elszámolásra építve, s ezért egymásnak ígérnek alá, csak hogy új ügyfeleket szerezzenek. A hitel- és bankváltást segíti elő a törvény azon paragrafusa is, amely szerint az elszámolásról szóló levél birtokában bankot váltó ügyfélnek nem számíthat fel semmiféle költséget az elengedő pénzintézet. Szerencsés esetben a kiváltó hitelt kínáló bank sem támaszt különleges feltételt, s a szokásos költségeket is átvállalja, vagy utólag visszatéríti az ügyfélnek. Így nem kell számolni például az egyébként általánosan jellemző szerződéskötési díjjal, értékbecslési és közjegyzői díjjal, valamint egyéb költségekkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.