Indulhat a rosszbank

Az állami támogatásokra vonatkozó szabályokat félti az EB.

Hajdú Péter
2015. 05. 12. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan az év harmadik negyedében kezdi meg tevékenységét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rosszbankja, a MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt. – közölte lapunkkal a jegybank. Az új intézmény célja a bedőlt kereskedelmi és egyéb beruházásokból álló pénzintézeti portfólió kitisztítása. A jegybank tájékoztatása szerint jelenleg intenzív tárgyalásokat folytatnak az Európai Központi Bank (EKB) szakértőivel az eszközkezelő működéséről, hogy pontosan milyen módszereket lehet alkalmazni a beragadt banki portfólió tisztításakor.

Ugyanezeket a kérdéseket az Európai Bizottsággal (EB) és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) is megvitatják. A szakértők egyetértenek abban, hogy az rosszbank működése jelentősen csökkentheti a kockázatokat a magyar bankrendszerben, a bebukott hitelek felvásárlásával pedig javíthatja a pénzintézetek eszközállományát. Ezzel párhuzamosan mérséklődhetnek a hitelkockázatok, s a beragadt ingatlanvagyon értékesítésével erősödhet az ingatlanpiac is.

A jegybank elképzelései szerint a rendelkezésre álló 300 milliárd forintos hitelkeret egyik felét az 500 millió forintnál nagyobb értékű bedőlt ingatlanhitelek felvásárlására fordítják majd. Az összeg másik feléből azokat a 200 millió forintnál nagyobb értékű ingatlanokat veszik át, amelyeket egy-egy fizetésképtelenné vált kölcsön fedezeteként ajánlottak a hitelt fölvevő vállalkozások. A 300 milliárdos hitelkeret pedig legfeljebb tízéves futamidőre használható fel.

Az új intézményről korábban a MARK Zrt. vezérigazgatója is beszélt a Reuters brit hírügynökségnek. Kandrács Csaba elmondta, az EB arra kíváncsi, miként érvényesülnek majd az eszközkezelő működésében az állami támogatásokra vonatkozó uniós jogszabályok. Az EKB pedig azt firtatja, miért van egyáltalán szükség az intézmény létrehozására, amikor már vége van a válságnak, s a pénzintézetek nem szorulnak újabb és újabb mentőcsomagokra. Kandrács Csaba szerint az EKB és az EB nem gördít akadályt a rosszbank működése elé.

A tárgyalásokon már eljutottak odáig, hogy világossá vált mind a jegybank, mind a MARK Zrt. számára: az új intézménynek piaci alapon kell működnie, azaz piaci áron lehet fölvásárolni a kiegyenlítetlen követeléseket, illetve a biztosítékul adott ingatlanokat. A vezérigazgató szavai szerint első körben az eszközkezelő egyetlen kereskedelmi bank harminc-negyven bedőlt hitelét, illetve a hitelek fedezetéül fölajánlott ingatlanokat venné át.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.