A hitelezők elutasították Görögország ajánlatát

Az ellenjavaslatot a görögök nem fogadták el, a tárgyalások folytatódnak.

MTI
2015. 06. 24. 11:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alexisz Ciprasz kormányfő azt mondta, hogy „a hitelezők elutasították a legújabb görög javaslatokat”.

Egy uniós tisztségviselő azonban később azt is bejelentette, hogy a tárgyalások nem szakadtak meg, a tervezettnek megfelelően folytatódnak a hitelezők és Görögország között.

Görögország szerdán elutasította a hitelezőknek a görög javaslat elvetése után tett ellenjavaslatát – jelentette a Reuters hírügynökség az AFP hírügynökség görög kormányzati forrást idéző értesülésére hivatkozva. Az ellenjavaslat az értesülések szerint az áfa megemelését és a költségvetési kiadások csökkentését tartalmazta.

Röviddel korábban az Európai Unió egyik illetékese arról beszélt, hogy a nemzetközi hitelezők csalódottak a görög nyugdíjrendszer, az áfa és a társasági adórendszer átalakítására tett görög javaslatok kapcsán.

Röviddel 12 óra előtt a frankfurti tőzsdemutató 0,98 százalékos, a párizsi 0,79 százalékos mínuszban állt. A londoni börze irányadó FTSE100 indexe 0,12 százalékos erősödést jelzett. Ugyanekkor az athéni tőzsde irányadó indexe csaknem 3,5 százalékos veszteségen állt a keddi záróértékhez képest.

Az ajánlat nem a növekedés, hanem az újabb recesszió felé tolja az országot – állította tegnap a görög kereskedelmi kamara. Egyes számítások szerint a megszorítások a GDP három százalékát teszik ki, ez majdnem azonos az első, 2010-es, legkeményebb költségcsökkentéssel. Az áfaemeléssel, főleg az élelmiszer-ipari és egyéb szolgáltatások 23 százalékos kulcsával újabb munkanélküliségi hullám keletkezhet.

Érdekes, hogy míg a görög ajánlatot az Európai Bizottságánál reménykeltőnek minősítették, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint inkább a kiadások csökkentésére, semmint az adóemelésre és a nyugdíjstruktúra módosítására kellene összepontosítani.

A kormány bejelentése után a görög nyugdíjasok tegnap késő délután tüntetésbe kezdtek Athénban. Az ajánlat a kormánypárti képviselők között sem aratott osztatlan sikert. Többek között a Sziriza-tag Alexisz Mitropulosz jelezte, hogy reméli, módosítanak még a javaslaton azelőtt, hogy a törvényhozás elé terjesztik elfogadásra. A különféle engedmények ellen korábban is több szirizás miniszter felemelte a szavát, mondván, nem igazán van már miből engedni. Sajtóinformációk szerint így igencsak kérdéses, hogy a kormánypártok  képviselői megszavazzák a javaslatot.

Ha a hitelezők elfogadnák a görög javaslatot, akkor Athén hozzájutna a 240 milliárd eurós mentőcsomagjának utolsó, 7,2 milliárdos részéhez, egyúttal június 30-ig ki tudná fizetni az IMF-fel szemben fennálló 1,6 milliárd eurós törlesztőrészletét. Jean-Claude Juncker bizottsági elnök szerint a görög ajánlat nyomán a héten megállapodnak Athénnal. Ennek érdekében az euróövezeti pénzügyminiszterek ma is összeülnek, hogy pontosítsák a részleteket. A megállapodásról egyébként a berlini parlamentnek is szavaznia kell, várhatóan jövő hétfőn. Közben Anika Brightheart bizottsági szóvivő arról beszélt, hogy Görögország 2015 és 2020 között ahhoz a 35 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomaghoz is hozzájuthat, amelyről korábban Juncker tett említést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.