Tiltólistán a Quaestor-dolgozók?

A magyar pénzügyi cégek bedőlésének volt egy olyan károsult csoportja is, akikről eddig kevés szó esett.

2015. 06. 05. 11:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A három magyar brókercég, a Quaestor, a Buda-Cash és a Hungária Értékpapír bedőlésének az ügyfelek mellett volt egy másik károsult csoportja is, akikről mindeddig kevés szó esett: az érintett intézmények dolgozóinak nem megy könnyen az elhelyezkedés.

A Világgazdaság által megkérdezett piaci szereplők szerint ugyanis több banknál tiltólistán vannak a Buda-Cash, a Quaestor, illetve a Hungária Értékpapír munkatársai. Egy, a Buda-Cashhez közeli forrás szerint többen is pályát módosítottak, mert kiábrándultak az értékpapírszektorból. Mint mondta, azok, akiknek megvolt a presztízsük, a nevük, nem fognak elkallódni, ám a fiatalok, akik még nem dolgozták be magukat a szakmába, jóval nehezebb helyzetbe kerültek. A munkaadók sokszor nem gondolják végig, hogy kik voltak áldozatok, és kik az érintettek.

Egy név nélkül nyilatkozó forrás a lapnak elmondta: ahogy a tőzsdéket a kapzsiság és a félelem mozgatja, valahogy ez a két szempont érvényesül a munkaadók döntésében is. Az ügyfélkörrel rendelkező brókerek fölvétele piacszerzést jelenthet, ugyanakkor senki nem akarja, hogy a reputációján csorba essen – emelte ki, hozzátéve: a back office dolgozóknak lehet a legnehezebb, azok a helyek foglaltak, és mivel az érintettek eddig magáncégnél dolgoztak, nincs kapcsolatuk bankokkal.

Február 24-én sajtótájékoztatón Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke elmondta: erős a gyanú, hogy több évtizedes visszaélés-sorozatra bukkant a jegybank a Buda-Cash Brókerház átfogó ellenőrzése során, a gyanú szerint a brókerház valamennyi adatszolgáltatását meghamisította az elmúlt tíz évben, és jelentős ügyfélpénzekkel nem tud elszámolni.

A Quaestor-botrány idén márciusban robbant ki, amikor is Tarsoly Csaba elnök-vezérigazgató tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank illetékes vezetőjét arról, hogy a rendkívüli mértékben megnövekedett kötvényeladási igények miatt a kötvényeket kibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. Az MNB később felügyeleti biztost rendelt ki a Quaestor Értékpapír Zrt.-hez, amelynek tevékenységét felfüggesztette.

A Hungária Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét a társaságnál észlelt szabálytalanságok miatt március 5-én függesztette fel az MNB, és felügyeleti biztost rendelt ki a céghez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.