Varga Mihály: A magyar gazdaság kiszámítható pályára áll

A miniszter szerint a jövő évi költségvetés korai elkészítése is ezt mutatja.

MTI
2015. 06. 23. 21:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetgazdasági miniszter az M1 kedd esti műsorában kiemelte: az alapvető oka annak, hogy most készítették el a 2016-os költségvetést, az, hogy szeretnék érzékeltetni, a magyar gazdaság egyre inkább olyan kiszámítható pályára áll, ahol mindenki tud időben tervezni, fél év alatt lehet felkészülni az adómódosításokra, a költségvetési változtatásokra.

„Kell egy nyugodt tempó, hogy a gazdaság szereplői tervezni tudjanak, az adócsökkentés költségvetésével ezt készítettük elő” – fogalmazott.

Utalt arra, hogy a költségvetés korai elkészítése a nemzetközi pénzügyi szférának is üzenet, emlékeztetve arra, hogy a német kormány március környékén már elkészítette a 2016-os költségvetés tervezetét. Magyarországon korábban nem volt arra példa, hogy ilyen gyorsan elkészüljön a következő évi büdzsé – hangsúlyozta Varga.

„Az elemzői visszajelzésekből azt látom, hogy nagy meglepetésre senki nem számított” – mondta a tárcavezető. Hozzátette: „soha még ilyen vékony nem volt az adómódosítások jogszabálytervezete, igyekeztünk minimálisra szorítani a módosításokat. [ ] Az adómódosításokkal együtt egy picit mindenki előrébb tud lépni.”

A változtatásokra utalva emlékeztetett arra, hogy a kormány februárban az EBRD-vel olyan értelmű megállapodást írt alá, hogy a bankadó mértéke csökkenni fog 2016. január 1-jével, azért, mert a kormány szeretné, ha a bankok hitelezési aktivitása nőne, többet hiteleznének a gazdaság szereplőinek.

Kiemelte: ennek érdekében hatvanmilliárd forinttal csökken a bankszektor egészének az adója, és bevezették azt is, hogy a bankadóból tízmilliárd forintot térítenek vissza összességében azoknak a hitelintézeteknek, amelyek 2009-hez képest tudták növelni a hitelezésüket. Hozzáfűzte: a kormány arra készül, hogy ez az adókedvezmény 2017-ben és 2018-ban is megmarad.

A miniszter elmondta, hogy bővültek a családi adókedvezmények is, sok intézkedés segíti majd a gyermekes családokat. Rámutatott: az adórendszerben nagy lépést jelent, hogy a kétgyermekes családoknál a gyermekenkénti adókedvezménynek a mértéke 10 000-ről 12 500 forintra nő jövőre. Ez azt jelenti, hogy a két gyermek után ezeknél a családoknál akár 100 000 forintos éves megtakarítás is előállhat a családi kasszában – mondta Varga Mihály.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.