Harmincezerrel többet költünk nyaralásra

A magyar lakosságnak idén is nagyjából 48 százaléka megy el nyaralni.

MTI
2015. 07. 30. 5:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar lakosságnak továbbra is mintegy 48 százaléka nyaral idén, jellemzően júliusban vagy augusztusban. A Balaton és más belföldi célpontok népszerűsége mellett a tavalyi 16 százalékról idén 23 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik valamelyik európai tengerpart felé veszik az irányt – olvasható az MTI-nek eljuttatott közleményben.

A Budapest Bank felmérése szerint a nyaralásra fordított összeg átlagosan a tavaly mért 118 ezret követően idén elérheti a 151 ezer forintot is. Az eredmények szerint közel azonos azoknak az aránya, akik 50 ezer forintnál kevesebbet tudnak pihenésre költeni, és azoké, akik 200 ezer forintnál is többet szánnak a vakációra: 22, illetve 23 százalék.

A válaszadók 79 százaléka a spórolt pénzéből fedezi a nyaralást, 6 százaléka kölcsönből finanszírozza az üdülés kiadásait: 4 százalék rokonoktól, ismerősöktől kér pénzt, 2 százalék pedig gyorskölcsönt igényel, és ugyanennyien növelik meg a hitelkártyakeretüket – közölte a bank.

Az otthonról vitt készpénz dominanciája továbbra is érezhető, azonban a bankkártyás fizetés is egyre inkább teret nyer, az arányuk a tavalyi 17-ről idén 20 százalékra emelkedett – tették hozzá. Arról is beszámoltak, hogy a bankkártyahasználók közül tízből négyen már a Paypass vagy Paywaves fizetést választják, de főként egyelőre belföldön.

A felmérésből kiderült, hogy a külföldön nyaraló válaszadók felkészülten indulnak útnak: 85 százalékuk tisztában van a célország fizetőeszközének árfolyamával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.