Helikopterrel keresik a parlagfüvet

Az évek óta tartó légi felderítéssel sikerült a gyomnövény további terjedését megakadályozni.

MTI
2015. 07. 28. 15:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnökhelyettese kedden, a börgöndpusztai repülőtéren tartott sajtótájékoztatón kiemelte: az évek óta tartó légi felderítéssel sikerült a gyomnövény további terjedését megakadályozni, és nem emelkedik tovább a magas pollenterhelés. Hozzátette, hogy a következő lépést a földhasználóknak kell megtenni, és el kell jutnia a lakosságnak odáig, hogy parlagfüvet látva kihúzza azt a földből.

Az elnökhelyettes megjegyezte, hogy a parlagfű nemcsak a legallergénebb növény, hanem gyomnövényként a legnagyobb területet foglalja el kultúrnövények elől és így kárt, mérhető termésveszteséget okoz a mezőgazdaságnak. A gyomnövény elsősorban a lazább homokos talajokat kedveli, ezért főként Bács-Kiskun, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében gyakori az előfordulása.

Jordán László irreális célnak nevezte a parlagfű teljes kiirtását, szerinte inkább olyan mértékben kellene visszaszorítani, ami az allergiások és a mezőgazdaság számára is elfogadható.

Az agrárigazgatás koordinálja a parlagfű elleni védekezést, a földhivatalok végzik a felderítést. A virágbimbós állapotú parlagfűvel fertőzött területek esetén a növény- és talajvédelmi hatóságok rendelik el a közérdekű védekezést, a kényszerkaszálást, később pedig a terület legális használója ellen eljárást indítanak és megbírságolják.

Szalkai Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettese hangsúlyozta: immár öt éve hajtanak végre helikopteres felderítést, amellyel rövid idő alatt olyan területeket is elérnek, amelyeket földi úton nem lehetséges. Az ország bármely megyéjében végezhetnek légi felderítést egészen augusztus 26-ig, a földi bejárás július 1-jétől a vegetációs időszak végéig, október végéig tart.

Az MTI kérdésére elmondta, hogy az európai uniós országok közül Magyarország a legfertőzöttebb. Ukrajna, Románia és Szerbia is nagyon fertőzött, de ezek az országok kevésbé törekszenek a gyomnövény visszaszorítására, így jelentős mértékben hozzájárulnak Magyarország levegőjében a pollenkoncentráció emelkedéséhez.

Sziebert Gergely, a Fejér Megyei Kormányhivatal élelmiszer-biztonsági és földművelésügyi főosztály vezetője közölte, hogy Fejér megyében minden évben meghatározott útvonalon történik a légi felderítés. A tevékenység hatékonysága nagy, hiszen 2011 óta jelentősen csökkent a parlagfűvel borított területek száma a megyében. Tavaly 163 eljárást indítottak mintegy 160 hektár parlagfűvel fertőzött terület miatt és 102 alkalommal, több millió forint bírságot szabtak ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.