Jó hír Kínából

Ismét nőtt a lakóingatlanok ára, immár másodjára havi szinten. Működnek az ösztönzők.

2015. 07. 19. 11:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai statisztikai hivatal adatai szerint az ország 70 nagyvárosában átlagosan 0,4 százalékkal emelkedett a lakóingatlanok ára májushoz képest. Májusban az emelkedés mértéke 0,2 százalék volt, először jegyeztek fel növekedést 2014 áprilisa óta.

Éves szinten az új építésű lakóingatlanok árcsökkenése 4,9 százalékra lassult júniusban a májusi 5,7 százalékos esésről.

Pekingben az új építésű lakóingatlanok ára 1,1 százalékkal mérséklődött éves összevetésben júniusban a májusi 2,3 százalékos csökkenés után.

Július elején két kínai magáncég kimutatásai is azt jelezték, hogy az ázsiai országban nőtt az új építésű lakóingatlanok ára havi szinten, ami azt jelzi, hogy kezdenek beérni a részben az ingatlanszektor élénkítését célzó kormányzati intézkedések.

A kínai központi bank június végén már a negyedik kamatcsökkentést hajtotta végre november óta, miközben engedélyezte a bankok tartalékszintjének csökkentését. Ennek révén a pénzintézetek több kölcsönt tudnak kihelyezni, ami élénkíti a gazdaságot, amelynek a növekedése a tavalyi 24 éves mélypontnak számító 7,4 százalékról idén akár 7,1 százalékra is lassulhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.