Ömlik hozzánk az olcsó távol-keleti bóvli

A gyermekeknek szánt, jellemzően kínai játékok és ruházati cikkek zöme balesetveszélyes.

Bodacz Péter
2015. 07. 28. 16:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a tartós fogyasztási cikkek vagy az élelmiszerek terén ha igen visszafogottan is, de egyre fontosabb szempont a minőség, az egyéb használati termékek esetében továbbra is az ár a meghatározó tényező. Különösen igaz ez a gyermekeknek szánt cikkekre – játékokra, ruházatra –, amelyeket aránylag rövid idő alatt megunhatnak vagy kinőhetnek. Az ezen termékek iránti igény gyakorlatilag megbecsülhetetlen, hiszen az üzletek, kínai áruházak mellett a piacok is ezekkel a portékákkal vannak tele. A törvényszerűség, hogy alacsony áron gyenge minőségű, jellemzően Kínában, vagy valahol a Távol-Keleten készült termék kapható, megdönthetetlennek látszik. A fő gond tehát nem is az, ha az adott cikk rövid idő alatt tönkremegy, hanem az, hogy számos közülük balesetveszélyes: a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) nyári vizsgálatai alapján a legtöbb guruló játék, roller, tricikli, gördeszka, játék babakocsi, gyermekruha és -cipő nem pusztán olcsó, hanem kisebb-nagyobb sérüléseket okozhat.

Az NFH ellenőrzéseinek eredményeiről lapunk is rendszeresen beszámol. Ezek alapján elmondható, hogy a vizsgált termékek többségét nem is lett volna szabad forgalomba hozni. A nemrég laboratóriumban tesztelt összesen 22 gördeszkának, triciklinek, rollernek több mint fele, 12 típus nem ment át a vizsgán. A rollereknél jellemzően nem volt megfelelő az első kerék átmérője és a kormánymarkolat kialakítása, ami veszélyezteti a stabilitást. Találtak olyan játék rollert, amelynek vázán éles élek és hegyes hegesztési varratok voltak. A triciklik a stabilitásvizsgálatoknál buktak el. Ezeknél a játékoknál is találtak a szakemberek veszélyes éleket, hegyes végződéseket, és olyan réseket, ahová a gyerekek ujja könnyen beszorulhat. Arányait tekintve ennél roszszabb a helyzet a játék babakocsiknál: a fogyasztóvédelmi hatóság vizsgálata szerint a nagyító alá helyezett hét termékből öt bizonyult balesetveszélyesnek. A játékok nyeglék, az idomok illeszkedése nem megfelelő, a biztonsági reteszek hiánya miatt könnyen összecsukódnak és megüthetik a gyermekek fejét, torkát. A problémás játék babakocsik mindegyike távol-keleti gyártmány.

Míg a keletről származó olcsó játékok között többnél „csak” balesetveszélyről lehet beszélni, a ruházati cikkek között olyan is akad, ami az NFH vizsgálata alapján fulladásos halált okozhat. A hatóság 34 féle ruházati cikket tesztelt laboratóriumi körülmények között, és mindössze öt olyan terméket talált, ami maradéktalanul megfelel a biztonsági követelményeknek. – A 3 év alatti gyermekeknek készült ruhákon elvárás, hogy az apró strasszok, gyöngyök, szegecsek megfelelően legyenek a ruhákra rögzítve, különben a könynyen leváló díszek a légutakba kerülve akár fulladást is okozhatnak. A gyermekcipőknél előfordult, hogy a formakialakítás nem volt megfelelő, mivel a merev, kemény járótalp egészségkárosító hatású lehet – hívta fel a figyelmet az NFH. A hibás, kifogásolható termékek – egyre hosszabb – listáját a fogyasztóvédelmi hatóság weboldalán teszi közzé. Ezeket a vásárlást igazoló blokk bemutatásával a kereskedőnek kötelessége visszavenni.

Jól vizsgáztak a gyerekülések. Nem találtak engedély nélkül forgalmazott, veszélyes vagy rossz minőségű gyerekülést a hatóságok szakemberei a személygépkocsis műszaki biztonság hete keretében tartott országos ellenőrzési akción – közölte a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) és az NFH közös közleményben. A hatóságok július 6. és 10. között 120 üzletben 1208 gyermekülést ellenőriztek, 154 terméknél találtak kifogásolnivalót, ám jellemzően csak a mellékelt tájékoztató nem volt megfelelő. A vonatkozó előírás szerint a biztonsági gyermekülést olyan magyar nyelvű útmutatóval kell ellátni, amely részletesen bemutatja, hogyan kell az ülést beszerelni. Fontos szabály az is, hogy a gyermekülésre vonatkozó vásárlási információkat jól láthatóan, az értékesítés helyén úgy kell megadni, hogy a termék kicsomagolása nélkül is láthatók legyenek – áll a közleményben, amely szerint a legtöbb tájékoztatási kifogás a menetiránynak háttal rögzíthető üléseknél merült fel; az ilyen üléseken figyelmeztető címkét kell elhelyezni arról, hogy légzsákkal felszerelt első ülésre nem lehet a gyermekülést tenni. A közlekedési hatóság a gyerekülések mellett a fékproblémák elkerülésére, ezek kiszűrésére is koncentrált. Az ötezernél is több megállított és megvizsgált jármű közül 1068 esetben szóbeli figyelmeztetéssel éltek az ellenőrök, 729-ről állapították meg, hogy műszaki állapota nem megfelelő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.