Több millió állást veszélyeztetnek az orosz szankciók

A németek 29,9 milliárd eurótól és félmillió munkahelytől eshetnek el az uniós intézkedés miatt.

Majláth Ronald
2015. 07. 28. 14:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két és fél millió munkahelyet veszélyeztetnek Európában az Oroszország elleni szankciók, az uniós gazdasági veszteségek pedig elérhetik a 109 milliárd eurót is – áll a Sputniknews.com által publikált becslésben, ami egy osztrák gazdasági kutatóintézet felmérésén alapul.

A becslés szerint Németország fogja leginkább megsínyleni a Moszkva elleni intézkedéseket, illetve az orosz viszontszankciókat: ők 29,9 milliárd eurót és 500 ezer munkahelyet veszíthetnek el. Lengyelországban 302 ezer, Olaszországban pedig 300 ezer álláshely kerülhet veszélybe, azonban az olaszok messze nagyobb veszteségekkel szembesülhetnek: 16,3 milliárd eurójukba kerülhetnek az uniós szankciók és a rájuk adott orosz válaszlépések.

A VDMA ágazati szakmai szövetség június elején közzétett adatai szerint 2015 első negyedében 28 százalékkal zuhant az export, de már a múlt év egészében is 17 százalékkal csökkent a német gépipari kivitel Oroszországba, ami 1,3 milliárd euró veszteséget okozott. Idén akár a harmadával is visszaeshetnek az eladások az orosz piacon – mondta Ralph Wiechers, a VDMA vezető közgazdásza.

Oroszország a 2013. évi negyedik helyről a tizedik helyre esett vissza a német gépipar piacainak sorában, és a VDMA tagvállalatainak több mint négyötöde az orosz megrendelések csökkenéséről számolt be. Reinhold Festge, a VDMA elnöke az Oroszország elleni szankciókat is felelőssé tette a gépipar gondjaiért. „A szankciók senkinek sem használnak” – jelentette ki. A VDMA arra számít, hogy a válság átmeneti és a szankciók már jövőre enyhülhetnek.

A német gépiparnak általában sem megy jól, áprilisban a megrendelések értéke 2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A belföldi megrendelések 3, a külföldiek 2 százalékkal csökkentek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.