Történelmi mélyponton a Gazprom gáztermelése

Korábban még növekedésben bíztak az oroszok.

MTI
2015. 07. 31. 10:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gazprom, amely Oroszország és a világ legnagyobb gáztermelője, májusban még úgy vélte, hogy idei termelése 450 milliárd köbméterre nő a tavalyi 444 milliárd köbméterről.

A gazdaságfejlesztési minisztérium azután ismertette a Gazprom idei termelésével kapcsolatos előrejelzését, hogy nyilvánosságra került: júniusban 4,2 százalékkal csökkent az orosz GDP éves összevetésben a nyugati szankciók és a kőolaj világpiaci árának csökkenése miatt.

A Gazprom általában az orosz GDP mintegy 8 százalékát adja. A cég még az év elején leállította a gáztermelésére vonatkozó adatközlést.

A gazdaságfejlesztési minisztérium szerint a Gazprom gázexportja az Európai Unióba és Törökországba 66,8 milliárd köbméter volt az első félévben, ami 6,2 százalékos csökkenés a tavalyi azonos időszakkal egybevetve. A minisztérium azzal számol, hogy a Gazprom idei gázkivitele 164,6 milliárd köbméter lesz, 5,5 százalékkal marad el a múlt évitől.

Az orosz földgáz átlagos exportára ezer köbméterenként 249,7 dollár volt az idei első öt hónapban, jóval elmaradt az egy évvel korábbi 335,7 dollártól.

A gazdaságfejlesztési minisztérium a Gazprom adatait idézve arról is beszámolt, hogy az orosz vállalat befektetései 60 százalékkal csökkentek a gázágazatban, éves szinten, idén, az első négy hónapban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.