Tovább bővül a Szuezi-csatorna

Egy harmadik mesterséges vízi utat is építenek.

MTI
2015. 07. 27. 15:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 9,5 kilométer hosszúra tervezett meder a régi csatorna által kettészelt földközi-tengeri kikötőváros, Port-Szaíd keleti felén lévő kikötőt fogja elkerülni – közölte a Szuezi-csatorna Hatóság elnöke, Moháb Mamís. A részleteket az augusztus 6-i megnyitón ismertetik.

Az említett kikötő az Európa és a Földközi-tenger keleti térsége közti kereskedelmi tengely egyik központi állomása, amely körül hatalmas ipari zóna épül az egyiptomi export növelésének céljából.

A közlemény szerint az 1869-ben épült mesterséges vízi út mentén zajló fejlesztésekért felelő altengernagy arra emlékeztetett, hogy a „harmadik csatorna” megépítéséről eredetileg 2004-ben született döntés nem vezetett eredményre, „ezért most úgy döntöttünk, hogy újraélesztjük a projektet mielőtt az (új Szuezi-csatorna) ásását lebonyolító nemzetközi konzorcium markolói elhagynák a terepet”.

Az észak-afrikai országban tevékenykedő szélsőséges csoportok jelentette veszély miatt a közelgő megnyitó előkészületeit példátlan biztonsági intézkedések kísérik.

Az új csatornát múlt szombaton tesztelték először. Az átkelő három teherhajó – egy amerikai, egy dán és egy bahreini – útját a haditengerészet hajói és a légierő repülői biztosították.

Vasárnap újabb szállítmány érkezett a kairói repülőtérre abból az összesen 1400 belga juhászkutyából (malinois), amelyekkel Kairó a határátkelők és egyéb létesítmények védelmét akarja megerősíteni. A „kiváló képességű, és nagy munkabírású állatokat robbanószerkezetek felkutatásában, és a terrorellenes harcban fogják bevetni” – jelentette az al-Jóm asz-Szábe című napilap.

Az új Szuezi-csatorna megnyitójának eddig kiszivárgott részletei között az al-Maszri al-Jóm című újság megemlítette egy emlékfal leleplezését, amely az építkezés során elhunyt tizennégy munkás bevésett nevét fogja viselni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.