Válaszolt az MNB

A műkincseket értékálló befektetésnek tekintik, ami szerintük nem von el semmilyen költségvetési forrást.

MTI
2015. 07. 31. 11:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Értéktár Program gyűjteménye értékálló befektetés, amely kézzel fogható gyarapodást jelent az ország számára, ugyanakkor nem von el semmilyen költségvetési forrást. A program európai központi bankok több évtizedes gyakorlatát követi. Az MNB mindenkor betartja a monetáris finanszírozás tilalmára vonatkozó jegybanktörvény foglalt rendelkezést.

Az Értéktár Programot ellenző liberálisok főtanácsadója, a műkincsek vásárlását most kritizáló Bodnár Zoltán jegybanki alelnöksége idején az MNB közleménye szerint az akkori jegybank összesen 326 db műtárgyat, köztük festményeket és szobrokat vásárolt. Bodnár Zoltán a jegybank nemzetközi irodáit és ingatlanvásárlásait is rendszeresen bírálja, jóllehet az ő idejében az MNB lényegesen több nemzetközi irodával és saját tulajdonú ingatlannal rendelkezett, mint most.

A Liberálisok és a DK megnyilvánulásai az MNB munkájára és a jegybanktörvényre vonatkozó alapvető ismeretek hiányáról tanúskodik, céljuk pedig a rövid távú politikai haszonszerzés – fejeződik be az MNB közleménye.

Nem végez monetáris finanszírozást a jegybank a műkincsvásárlással. A festmények ugyanis a jegybank tulajdonában maradnak és csak letétbe kerülnek közgyűjteményekhez – állítja a jegybank alelnöke. Gerhardt Ferenc szerint a törvény erre lehetőséget ad. Az ellenzéki pártok viszont megkérdőjelezik a jegybank törvényességét, az Együtt pedig felszólította az MNB felügyelőbizottságát, hogy indítson vizsgálatot a költekezések ügyében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.