Barack Obama nagy bejelentésre készül

Harmadával csökkentenék a szén-dioxid-kibocsátást 15 év alatt.

2015. 08. 03. 10:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke egy videoüzenetében arra hívta fel a figyelmet, hogyha nem tesznek lépéseket a klímaváltozás elleni harc terén és nem összpontosítják figyelmüket a megújuló energiaforrások felé, akkor az „intézkedések hiányában, a világnak szembe kell néznie még szélsőségesebb időjárással és növekvő egészségügyi problémákkal”.

„Soha többé nem jelenthet problémát a klímaváltozás a következő generáció számára.” – tette hozzá az elnök.

Barack Obama nagy bejelentésre készül: az amerikai Tiszta Energia Terv végső változatát mutatja be hétfőn, amely a megújuló energiaforrások használatát hangsúlyozza és a klímaváltozás elleni harcra szólít fel; Obama ezt a tervet úgy aposztrofálta, mint a  „legnagyobb és legfontosabb lépést, amit valaha tettünk” az éghajlatváltozás elleni küzdelemben – számolt be róla a BBC.

Az intézkedések nagy hangsúlyt fektetnek a szél- és napenergia és más megújuló energiaforrások szükségességére.

A felülvizsgálati terv célja, hogy csökkentse az energiaszektor szén-dioxid-kibocsátását 32 százalékkal 2030-ra, a 2005-ös szinthez képest.

A megújuló energiaforrások előtérbe helyezése egy jelentős elmozdulást jelent a terv korábbi verziójához képest, amely arról szólt, hogy felgyorsítsa a széntüzelésű erőművekről a földgázerőművek felé történő átmenetet, hogy kevesebb szenet bocsássanak ki a légkörbe.

Az erőművek a legnagyobb üvegházhatású gázok kibocsátói az USA-ban, a terv célja ezért az is, hogy minden amerikai államnak javaslatot kell tennie a Környezetvédelmi Ügynökség részére, hogy miképpen érik el a károsanyag-kibocsátás csökkentését. Bár sok állam kormányzója elutasítja és figyelmen kívül hagyja ezt a tervet.

Hillary Clinton azzal szállt be az amerikai elnök törekvésének támogatásába, hogy védeni fogja a tervet, ha megválasztják Obama helyére. Hozzátette, a republikánus kételkedők és vezetők nem nyújtanak hiteles megoldást a kérdésben. A volt first lady eddig sem volt tétlen a klímaváltozás elleni küzdelemben, kampányának egyik célja, hogy növeljék az USA bizalmát a megújuló energiafelhasználás terén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.