Elszámol az ország: 3,5 millió szerződés érintett

Készülhetnek a forinthitelesek és a devizaadósok: a bankok szombattól szeptember 30-áig számolhatnak el.

MTI
2015. 08. 01. 12:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank július végi közlése szerint mintegy 3,5 millió az elszámolási kötelezettséggel érintett forinthitel-szerződések száma és 16 900 a ténylegesen devizában törlesztetteké. Ezek jellemzően kisebb összegű hitelek, például rövid futamidejű gyorskölcsönszerződések, személyi kölcsönök, áruhitelek, amelyek kevesebb ügyfelet érintenek – mondta el Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője az MTI-nek korábban.

Kifejtette, hogy az elszámolás eredményeképpen jóváírandó, visszafizetendő összeg kisebb lesz, mint a devizahiteles elszámolásban volt, mert itt nincs árfolyamrés-visszatérítés, csak a tisztességtelennek minősített egyoldalú kamat-, díj- és költségemelés következtében az ügyfelekre hárított terheket kell visszafizetniük a pénzintézeteknek.

Az MTI által megkeresett bankok felkészültek az elszámolásra, és egyelőre nem tapasztalnak kiemelt érdeklődést az ügyfelek részéről a témában.

Az Erste magyarországi csoportjánál az elszámolás újabb szakaszában több mint 160 000 levelet adnak postára, a CIB-csoport elszámolással érintett társaságai pedig mintegy 109 000 forintalapú, vagy nem devizaalapúnak minősülő devizaszerződéssel kapcsolatosan számolnak el. A K&H az eredetileg is forinthitellel rendelkező és a tisztán devizahitellel rendelkező ügyfeleknek összesen 17 000 levelet postáz. A Budapest Banknál kevesebb mint 1000 forinthiteles ügyfél esetében történt egyoldalú kamatemelés, őket érinti az elszámolás. A Budapest Autónál 17 500 forinthiteles szerződés esik az elszámolási törvény hatálya alá, az érintett ügyfelek 65 százaléka kap majd vissza pénzt – fűzték hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.