Élvonalban a magyar élelmiszer-kiskereskedelem

Értékben 3,9, mennyiségben 1,2 százalékkal több árut adtak el az élelmiszerboltok.

MTI
2015. 08. 24. 18:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felmérés szerint ugyanezek a mutatók huszonegy fejlett európai ország átlagában 2,4, illetve 0,7 százalékosak.

Az élelmiszer, háztartási vegyi áru és kozmetikum értékben mért bolti forgalmának hazai 3,9 százalékos növekedése Európában a második legnagyobb arány a törökországi 14,2 után. A magas török mutatónál ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy az átlagárak 9,6 százalékkal emelkedtek a második negyedévben – hívta fel a figyelmet a Nielsen.

A magyarországi élelmiszer-kiskereskedelem bevétele ezzel öt egymást követő negyedévben érte el a második legnagyobb növekedési arányt Európában.

Négy országban csökkent az élelmiszer-kiskereskedelem eladása értékben is, mennyiségben is. Az értéket tekintve Svájc a sereghajtó 2,1 százalékos visszaeséssel, amit Finnország követ 2,0, Görögország 1,2 és az Egyesült Királyság 0,8 százalékos csökkenéssel. A mennyiségi eladás csökkenése 1,1 és 0,4 százalék között mozog a négy országban.

A Nielsen negyedévenként teszi közzé elemzését az élelmiszer, a háztartási vegyi áru és a kozmetikum európai kiskereskedelmi forgalmáról, huszonegy fejlett európai ország, köztük Magyarország adatai alapján. A vizsgált országok: Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Magyarország, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia és Törökország.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.