Érzékenyítik az iskolákat a munkaerő-piaci mozgáshoz

Az NGM képzési centrumokba irányítja a szakképzést.

MTI
2015. 08. 24. 21:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július elsejétől a tárca fenntartásába került a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (Klik) mintegy 300 szakképző intézmény, amelyeket országszerte 44 szakképzési centrumba szerveztek.

A helyettes államtitkár szerint így az iskolák hatékonyabban tudnak reagálni a munkaerőpiac igényeire, mint központi irányítás mellett. Ha konkrét megkeresést kap például tanfolyam szervezésére, akkor az iskola könnyebben, gyorsabban tud reagálni erre az igényre. A Kliknél ez nehezebben ment – jegyezte meg.

Az iskolák működését a költségvetés biztosítja – mondta Odrobina László. Kitért arra, hogy a júniusi törvénymódosítások nyomán a cégek könnyebben igényelhetik vissza a szakképzési hozzájárulást, ha részt vesznek a tanulók képzésében.

A helyettes államtitkár elmondta azt is, hogy az iskolákban oktatott anyagban most szeptembertől nem változik semmi. Egy következő lépésben, 2016 szeptemberétől indul a szakgimnáziumokkal, szakközépiskolákkal az a változás, amelynek keretében több szakmát, több gyakorlatot tanulnak a diákok – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.