És vajon milyen lesz az idei dohánytermés?

Az aszály miatt kevesebb dohány termett idén – közölte a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke.

MTI
2015. 08. 27. 10:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bényei Illés, a pócspetri központtal működő szervezet vezetője elmondta, hogy a leszerződött 8200 tonna termésmennyiség helyett 7000 tonna körüli termés várható az ország 4400 hektáros dohánytermő területén. Hozzátette: az augusztus 20-a körüli esőzés várhatóan javít valamit a helyzeten, hiszen az addig fonnyadó levelek visszazöldültek a még betakarítatlan földeken, így elképzelhető, hogy 7500 tonnáig emelkedhet a mennyiség.

Az elnök szerint az öntözetlen területeken az aszály miatt 25 százalékos terméskiesés is lehet. A burley dohányfajtánál még ennél is nagyobb lehet a kár – emelte ki –, hiszen sehol nincs öntözhető burley-föld az országban.

A 4400 hektárból csak 1000-1200 hektárt tudnak öntözni a termelők, a többi földnél nincs vízkivételi hely, vagy a meglévő csatornákban, tározókban nem volt elegendő víz a nyáron a csapadékhiány miatt. Az aszály különösen Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érinti idén, ahol a dohánytermő területek mintegy 80 százaléka található.

A Madosz adatai szerint a dohányföldek több mint felén már végeztek a töréssel, a betakarítás szeptember elején gyorsul fel.

Bényei Illés arról is szólt, hogy a dohány felvásárlása megkezdődött, a szolnoki Dofer Dohányfermentáló Zrt. a virginia fajta átvételével indította az idényt.

A legnagyobb feldolgozó, az ULT Magyarország Zrt. nyíregyházi gyára szeptember első felében indítja a felvásárlási szezont. A társaság az év elején mintegy 3800 hektárnyi dohány termésének átvételére kötött szerződést. Tavaly a cég mintegy 9000 tonna dohány vett át, zömmel a szabolcsi gazdálkodóktól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.