Hét éve nem látott zuhanás a tőzsdén

A gazdasági válság idején esett annyit a Dow Jones index két nap alatt, mint most.

MNO
2015. 08. 22. 9:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két nap alatt hatalmasat zuhant a Dow Jones index, csak pénteken 530 pontot, ami a csúcshoz képest 10 százalék feletti esést jelent – írta a Portfólió. Ilyen a 2008-as válság óta nem történt, de az indexek heti teljesítménye is négy éve a legrosszabbnak mondható. A Dow Jones legutóbb 2011-ben zuhant egy napa alatt több, mint 500 pontot. Ahogy a Dow Jones, úgy a Nasdaq esetében is korrekcióról beszélhetünk a pénteki 3,5 százalékos esés után.

Az Apple pénteken közel hat százalékot zuhant, így a csúcshoz képest húsz százalék feletti zuhanásban tart. (Itt medvepiacról van emiatt is már szó.)

A három vezető amerikai index a kétszáz napos mozgóátlaga alá esett, így további zuhanás várható.

A globális félelem-index (amerikai VIX-index) pénteken 46 százalékkal 28 pont fölé esett, ez pedig több befektető szerint is a tőzsdéken kialakult pánik-közeli helyzetet mutatja. A befektetők a kínai gazdaság lassulásától és a Fed közelgő kamatemelésétől is tartanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.