Húsz százalékkal nőtt a törölt cégek száma

A kényszertörlés is gyakori lett, apad az új vállalkozások száma.

MTI
2015. 08. 18. 21:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a működő gazdasági szervezetek száma a négy évvel ezelőtti 600 759-ről, 2015 júniusára 584 521-re csökkent, ugyanis az elmúlt négy év alatt összesen 200 693 cég szűnt meg, miközben csak 140 214 új céget alapítottak.

A vállalkozói kör, a magyar gazdaság teljesítményéhez képest még mindig túlméretezett, számítani lehet a további szűkülésére, és a folyamat várhatóan együtt jár majd a régiók, illetve a szakmai ágazatok közötti arányok kiegyenlítődésével is – vélekedik a portál.

A feketelista.hu elemzésében arra is rámutatott, hogy bár a piacról végelszámolással kivonult cégek száma a tavalyi azonos időszaki 6768-ról idén lecsökkent 5625-re, azonban a látszólagos kedvező tendenciát árnyalja a kényszertörlések ugrásszerű emelkedése.

Kifejtették, hogy a kényszertörlések száma – az eljárás három évvel ezelőtti bevezetése óta – a legmagasabb értéket mutatta, meghaladta a 30 ezret, míg egy éve 27 ezer alatt volt. A portál szerint ennek elsősorban az az oka, hogy ha a bíróságok úgy ítélik meg, hogy az adós vagyona nem elegendő a felszámolással kapcsolatos költségek fedezetére, rövid eljárással, kényszertörléssel kivezetik a piacról.

A gazdasági adatbázis régiós bontásban is vizsgálta a cégmegszűnési formákat, és azt állapította meg, hogy az elmúlt évben az összes végelszámolás (5625) 53 százalékát a közép-magyarországi térségben bejegyzett cégek (3018-en) kezdeményezték, ugyanakkor a 30 184 kényszertörlés hetvenöt százaléka (22 679) jutott erre a régióra.

Megyei bontásban a Pest megyei vállalkozók kezdeményeztek legnagyobb számban végelszámolást, és itt regisztrálták a legtöbb (2592) kényszertörlést is. A végelszámolások száma Komárom-Esztergomban (253) és Győr-Moson-Sopronban (210) haladta meg a 200-at. A legkevesebb végelszámolást (67) Nógrád megyében és Tolna megyében (71) kezdeményezték a vállalkozók – fűzték hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.