Kamatdöntő ülésre készül az MNB

Jelenleg történelmi mélyponton, 1,35 százalékon áll a jegybanki alapkamat.

MTI
2015. 08. 22. 7:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegybanki alapkamat jelenleg történelmi mélyponton, 1,35 százalékon áll. Az előző, július 21-i kamatdöntő ülés után Matolcsy György jegybankelnök azt mondta, befejeződött az alapkamat-csökkentési ciklus, és az MNB a következő években hosszan tartó, laza monetáris politikára rendezkedik be.

A monetáris tanács akkori közleménye szerint az alapkamat elért arra a szintre, ami az inflációs cél középtávú teljesítését és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzését biztosítja. A tanács úgy vélte, a jegybanki előrejelzések feltételeinek teljesülése mellett az inflációs kilátások és a reálgazdaság ciklikus pozíciója tartósan laza monetáris kondíciók irányába mutat.

A júliusi kamatdöntés után az MTI-nek nyilatkozó banki elemzők is úgy vélték, tartósan alacsony maradhat az alapkamat, bár vannak nemzetközi kockázatok. Londoni pénzügyi elemzők szerint legalább a jövő év végéig változatlan marad a magyar alapkamat.

Az előző havi kamatdöntő ülés jegyzőkönyvéből kiderült, hogy a monetáris tanács tagjai egy, a tartásra vonatkozó szavazat kivételével egyetértettek az alapkamat 15 bázispontos csökkentésével. A tanácstagok egyetértettek abban, hogy a kamatcsökkentési ciklus lezárása időszerű lett a hazai inflációs alapfolyamatok és a másodkörös hatások kockázatainak csökkenése következtében. A monetáris tanács szerint a tartósan laza monetáris kondíciók összhangban vannak az inflációs cél középtávú elérésével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.