Két főember is távozik az államadósság-kezelőtől

Az MNB-vel keveredhettek konfliktusba a Portfolio.hu szerint.

MNO
2015. 08. 17. 16:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A portálnak az üggyel kapocslatban Borbély nem válaszolt, a Portfolio.hu viszont – szintén piaci információk alapján – arról írt, hogy „az ÁKK adósságfinanszírozásról alkotott elképzelései és az MNB Önfinanszírozási programjának kiterjesztése között nem volt feltétlenül meg a kellő összhang”.

Itt visszaidézik augusztus elejei interjújukat Barcza Györggyel, az ÁKK év elején kinevezett új vezérigazgatójával, aki ekkor jelentette be, hogy az adósságkezelő – a jegybank Önfinanszírozási programja nyomán megnövekvő forint likviditásból – legalább 1,2 milliárd eurónyi devizaadósságot fog előtörleszteni. Barcza akkor azt mondta, megfelelő egyeztetés zajlott az ÁKK és az MNB között az Önfinanszírozási program szeptemberi kiterjesztéséről. A programról az OTP Elemzési Központ nemrég azt mondta, hogy a kormány ezzel megsértheti az idén év végi alkotmányos adósságszabályt, hiszen a bejövő forintlikviditásból való előtörlesztés nem csökkenti a teljes államadósságot, csak annak devizaalapú részét.

Mint írják, Magyarországnak jövőre kell 5,5 milliárd eurónyi devizaadósságot visszafizetnie, ezért az Önfinanszírozási program idén szeptemberi kiterjesztése az év végi adósságráta szempontjából nem a legjobb lépés az ÁKK számára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.