Kína nagyobb szerepet szán a piacnak

A vezetés most egyértelmű jelzést adott arra, hogy nagyobb teret ad a piacnak az alapkamat és a devizaárfolyam meghatározásában.

MTI
2015. 08. 16. 12:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alapkamat és a devizaárfolyam minden gazdaság két legfontosabb vonatkozási pontja, s a kínai vezetés most egyértelmű jelzést adott arra, hogy mindkettő meghatározásában nagyobb szerepet szán a piacnak – mutatott rá a professzor az interjúban.

„A gazdaságelmélet azt mondja, és a tapasztalat is azt mutatja, hogy egy rugalmasabb jüan-árfolyampolitika nagyban hozzájárulhat mind a kínai, mind a globális gazdaság stabilitásához – mondta. – Kína a világ legnagyobb gazdasága vásárlóerőben, növekedése pedig már elsősorban a belső keresletre és beruházásokra támaszkodik. A kínai gazdasági folyamatok már régen nem függnek az amerikai gazdasági helyzettől, vagyis egyre kevésbé van értelme a jüan árfolyamát a dollárhoz rögzíteni.”

Tíz évvel ezelőtt

A professzor rámutatott: tíz évvel ezelőtt még korai lett volna rugalmas árfolyam-politikát bevezetni, mivel a kínai gazdaság elsősorban exportra, mégpedig kifejezetten az amerikai exportra támaszkodott. Ez azonban már nincs így. A kínai gazdaság jóval terebélyesebbé vált, és mostanra megérett a helyzet a rugalmas árfolyam-politika bevezetésére is. A fokozatosság elvének alkalmazása jó szolgálatot tett az országnak, és mások is megszívlelhetnék azt a sorrendet és azt a mértékletességet, ahogy Kína devizája liberalizálása során eljárt – jelentette ki.

„Teljesen elvéti a lényeget az, aki csak a jüan árfolyamának gyengülésére összpontosít” – hangsúlyozta James Laurenceson, hozzátéve, hogy a cél a rugalmas árfolyam-politika bevezetése volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.