Németországnak máris hiányzik az IMF

Az IMF részvétele az immár harmadik görög segélycsomagban legalábbis kérdéses.

MTI
2015. 08. 20. 17:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az IMF ugyanis a hírügynökséget tájékoztató források szerint a korábbi segélycsomagokban kemény kézzel hajtatott végre olyan szigorú reformokat, amelyeket Görögország euróövezeti partnereinek különféle okok miatt kényelmetlen lett volna megkövetelni. Az IMF részvétele azonban a nemrégiben elfogadott, immár harmadik görög segélycsomagban legalábbis kérdéses, mivel az ország adósságát finanszírozhatatlannak tartja és csak annak részleges elengedése, a törlesztés fenntarthatóvá tétele esetén lenne hajlandó csatlakozni. Németország azonban az adósság mindennemű csökkentését mereven ellenzi.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter szerdán viszont „nélkülözhetetlennek” nevezte a Nemzetközi Valutaalap szerepét a finanszírozási programban.

A Reuters hírügynökséget tájékoztató német kormányzati források szerint Berlin elsősorban „a megkövetelt reformok végrehajtásának ellenőrzésében szerzett tapasztalatai” miatt ragaszkodik foggal-körömmel az IMF részvételéhez a programban. Az IMF nélkül ugyanis az Európai Bizottságra (EB) hárulna a reformok végrehajtása ellenőrzésének a feladata, az EB azonban éppen úgy kell, hogy képviselje Görögország, mint a többi uniós tagállam érdekeit – mutattak rá.

Wolfgang Schäuble korábban már utalt arra, hogy más módon is meg lehetne győzni a Nemzetközi Valutaalapot a görög adósság törlesztésének a fenntarthatóságáról, mint az adósság elengedésével. A német pénzügyminiszter egyúttal annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy az IMF végül részt fog venni a programban.

Azt a véleményét szerdán Jeroen Dijsselbloem, az Eurócsoport elnöke is megtámogatta, aki szerint ezt a célt adósságleírás helyett a kamatlábak csökkentésével és a törlesztési futamidő meghosszabbításával is el lehetne érni.

Számos német konzervatív törvényhozót éppen az IMF részvételének a valószínűsége vett rá arra, hogy szerdán szavazatával támogassa a német parlamentben a görög segélycsomag elfogadását. Az IMF viszont csak a 86 milliárd eurós támogatási csomag feltételeinek végrehajtásáról végzett első hitelezői ellenőrzést követően, októberben hozza meg a döntést részvételéről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.