Pánik tépázza a kínai tőzsdét

A sanghaji részvényindex 8,4 százalékot esett hétfőn, június közepe óta harmadával kevesebbet érnek a papírok.

2015. 08. 24. 7:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Shanghai Composite index meredeken zuhant 8,4  százalékra, 3,211.75 ponton állt meg, növelve a múlt heti veszteséget – adta hírül a BBC.

A hongkongi Hang Seng index követte az anyaországi helyzetet, 4 százalékos eséssel 21,523.57 ponton jegyezték nyitáskor.

Kína már többször kísérletet tett arra az elmúlt pár hónapban, hogy a gazdaság fizetőképességét növelje. A  jüan leértékelésével a Kínai Központi Bank az export fellendítésére törekedett a hónap elején.

Az elmúlt héten a Shanghai Composite index 12 százalékot esett, ez 30 százalékos csökkenést jelent június közepe óta.

A zuhanás globális eladási hullámot váltott ki, az amerikai Dow Jones 6 százalékkal csökkent, míg a brit FTSE 100 az 5 százalékos eséssel a legnagyobb heti veszteségét érte el. Az ausztrál  S&P/ASX-200 is csökkent 2,9 százalékkal; 5,063.50 ponton áll.

A japán tőzsdén a Nikkei-225 részvényt 2,8  százalékkal alacsonyabban forgalmazták, 18,907.39 ponton nyitott hétfő reggel. Ez azt mutatja, hogy a részvény a legalacsonyabban áll az elmúlt 5 hónapihoz képest. Dél-Koreában a Kospi 2,5 százalékot esett.

Az IMF szerint azonban nincs válság, Kína gazdasági hanyatlása és részvények zuhanása nem krízishelyzet, hanem a gazdaság szükségszerű kiigazítása.

A nemzetközi hitelező előrejelzés 6,8 százalékos növekedéssel számol az idén, a kínai gazdaság az elmúlt évben 7,4 százalékos növekedést ért el. Hozzáteszik, hogy a júliust megelőző három hónapban a kínai gazdaság csupán 7 százalékkal nőtt, ez a 2009-es válság óta a leglassabb ütemű növekedés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.