Tartósan reménykeltőek a kiskereskedelem számai

Júniusban 7,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korábbihoz képest.

MTI
2015. 08. 27. 7:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A naptárhatástól megtisztított adat 6,2 százalékos éves növekedést mutat a májusi 5,4 százalékot követően. Ezzel 2013 júliusa óta, azaz két éve megszakítás nélkül nőtt a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 4,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,0 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Az első fél évben a forgalom 6,1 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakáét a megtisztított adatok szerint.

Júniusban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 772 milliárd forint volt, ami 6,1 százalékos növekedés. Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszerjellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyesüzletek értékesítési volumene 4,1, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 5,9 százalékkal nőtt éves összehasonlításban a májusi 0,8, illetve 3,3 százalékos növekedés után.

A nem élelmiszer-kiskereskedelmen belül a használtcikkek eladásai 15,2 százalékkal nőttek ez egy évvel korábbihoz képest. A textil, ruházati és lábbeli, illetve a könyv, számítástechnika és egyéb iparcikkekből 12,3 százalékkal értékesítettek többet, de ezen belül a könyv- és újságértékesítés 1,4 százalékkal csökkent, a számítástechnikai és egyéb iparcikkeknél viszont 14,5 százalékos volt a növekedés.

Az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 10,6 százalékkal nőtt az eladás, a gyógyszer-, gyógyászati termék- és illatszerüzletekben 7,1 százalékkal növekedett a forgalom. A bútor-, műszakicikk-üzletekben nem változott a forgalom volumene.

Az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 29,2 százalékkal emelkedett.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 4,3 százalékkal nőttek.

A kiskereskedelmi forgalom volumene január–júniusban 6,1 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 8,8 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.