Több milliárdos jégkár

Júliusban több kárt okozott az ítéletidő, mint tavaly fél év alatt.

MTI
2015. 08. 18. 6:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Generali beszámolója szerint csak júliusban több kárt okozott az ítéletidő, mint tavaly fél év alatt, összesen 550 mezőgazdasági kárbejelentés érkezett, összesen 830 millió forint értékben. A legnagyobb mértékben a betakarítás előtt álló növények, az őszi káposztarepce, az árpa és a búza károsodott, valamint az őszi betakarítású kukoricát és napraforgót sem kímélték a viharok.

Az Allianzhoz csaknem 1000 mezőgazdasági esetet jelentettek be, egymilliárd forint értékben, a Groupama biztosítónál pedig 309 bejelentés volt, melyeknek 90 százaléka növénykár, azon belül is jégkár. A cikk szerint a jégkárokra jellemző, hogy kis területen, koncentráltan teszik tönkre a termést.

A kárrendezés a mezőgazdasági biztosítóknál hosszabb ideig tarthat, mivel a pontos kárfelmérés sokszor csak a termés betakarítása után készülhet el. A kárfelmérések azonban folyamatosan zajlanak, a kártérítések egy részét már megkapták a gazdák - írja a Világgazdaság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.