Varga: Mielőbb el kell kezdeni a János kórház felújítását

A nemzetgazdasági miniszter egyelőre nem jelölt meg konkrét céldátumot.

MTI
2015. 08. 03. 12:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy a kormány a jövő évi költségvetésben egymilliárd forintot biztosít az új budapesti kórház előkészítésére, véleménye szerint azonban az új intézménytől függetlenül szükség van arra, hogy a János kórház felújítása minél hamarabb megkezdődjön. Kérdésre válaszolva a miniszter, helyi fideszes országgyűlési képviselő konkrét céldátumot nem jelölt meg a beruházás megkezdésére.

Olyan átfogó felújításra van szükség, amely a pavilonok megtartása mellett a sürgősségi és diagnosztikai központot, intenzív őrzőket foglalja majd magában – jelentette ki.

Varga Mihály kifejtette, hogy a jövőre több pénz jut az egészségügy egészére, így 138,4 milliárd forint a különböző bérfejlesztésekre, -felzárkóztatásra, 11,4 milliárd a gyermekétkeztetésre, továbbá 32,1 milliárd forinttal több az egyéb egészségügyi és a szociális célokra az idei költségvetéshez képest.

Az ágazatot 2010-ben úgy vették át, hogy egyhavi finanszírozás hiányzott a rendszerből, de az elmúlt évek jelentős változásának köszönhetően mára lényegében az intézmények adósságszintje nem változott, és több megtakarítást is realizáltak – utalt például a központosított gyógyszerbeszerzésre.

„Minden felszabaduló forrás vissza kell hogy kerüljön az egészségügybe, és meg kell találni azt az egyensúlyi pontot, ahol a kórházak gazdálkodása adósság kialakulása nélkül is biztosítva van” – fogalmazott a tárcavezető, és jelezte azt is, hogy az elmúlt években az uniós forrásoknak köszönhetően több pénzt fordítottak az ágazat fejlesztésére, mint az azt megelőző húsz év alatt. Ez a 2007–13-as uniós pénzügyi ciklusban csaknem 500 milliárd forintot jelentett.

Májusban indult aláírásgyűjtés azért, hogy a Szent János kórház területén vagy közvetlen közelében épüljön fel a kormány által tervezett új fővárosi központi kórház.

Varga Mihály – aki Budapest 4. számú választókerületének országgyűlési képviselője – a kezdeményezésről azt mondta: „a kormánynak támogató odafigyeléssel kell bátorítania ezeket a közösségeket”, ugyanakkor közölte, hogy az új budapesti intézményről még tart a társadalmi vita, kormánydöntés még nincs az ügyben.

A tizenkettedik kerületi helyszínt támogató aláírásgyűjtő ív indítását kezdeményező Szilágyi Zsolt jelezte, hogy az ívet Láng Zsolt, a második, és Pokorni Zoltán, a tizenkettedik kerület fidesz–KDNP-s polgármestere írta alá elsőként.

Az aláírásgyűjtő ívet hétfőn Varga Mihályon kívül ellátta kézjegyével Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára is, aki Budapest 3. számú választókerületének országgyűlési képviselője. Az államtitkár személyes meggyőződésének hangot adva jelezte, a közlekedés és a megközelíthetőség szempontjából mindenképpen a Szent János kórház területén kellene létrehozni az új budapesti kórházat.

Az új budapesti szuperkórház építéséről szóló javaslatot Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be még február 5-én, azóta több kerületi vezető – köztük Bús Balázs óbudai és Wintermantel Zsolt újpesti fidesz–KDNP-s polgármester – is jelezte, azt szeretné elérni, hogy a több tízmilliárd forintos beruházás a kerületében épüljön fel, vagy azt, hogy az ottani intézményeket fejlesszék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.