időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Nem javított adósbesorolásunkon az S&P

MTI
2015.09.18. 16:13

Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot pénteken a Standard & Poor’s.

A nemzetközi hitelminősítő nem módosította sem a devizában és forintban fennálló hosszú és rövid futamidejű szuverén kötelezettségek „BB plusz/B” szintű besorolását, sem annak stabil kilátását.

Az S&P a bejelentéshez fűzött, péntek este Londonban ismertetett elemzésében közölte, hogy az idén 3 százalékos, a 2015–2018-as időszakra éves átlagban 2,4 százalékos növekedési ütemet vár a magyar gazdaságban.

A cég szerint az alacsony olaj- és földgázáraknak, az emelkedő foglalkoztatottságnak, a devizaalapú hitelek átváltása miatt csökkenő elővigyázatossági megtakarításoknak és az alacsonyabb adósságszolgálati terheknek az elkölthető jövedelmi hányadra gyakorolt hatása egyaránt elősegítette a háztartási szektor fogyasztásának élénkülését, a 6,8 százalékos munkanélküliségi ráta pedig egy évtizedes mélyponton jár.

Egyre több neves külföldi szakértő teszi le a voksot amellett, hogy a magyar gazdaság magára találása nem csupán átmeneti. A forintot befektetésre ajánlott devizaként emlegetik, s a makrogazdasági mutatók javulására számítanak a következő időszakban – ugyanakkor úgy fest, ez nem volt hatással az S&P döntésére.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.