Nem javított adósbesorolásunkon az S&P

Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot pénteken a Standard & Poor’s.

MTI
2015. 09. 18. 16:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi hitelminősítő nem módosította sem a devizában és forintban fennálló hosszú és rövid futamidejű szuverén kötelezettségek „BB plusz/B” szintű besorolását, sem annak stabil kilátását.

Az S&P a bejelentéshez fűzött, péntek este Londonban ismertetett elemzésében közölte, hogy az idén 3 százalékos, a 2015–2018-as időszakra éves átlagban 2,4 százalékos növekedési ütemet vár a magyar gazdaságban.

A cég szerint az alacsony olaj- és földgázáraknak, az emelkedő foglalkoztatottságnak, a devizaalapú hitelek átváltása miatt csökkenő elővigyázatossági megtakarításoknak és az alacsonyabb adósságszolgálati terheknek az elkölthető jövedelmi hányadra gyakorolt hatása egyaránt elősegítette a háztartási szektor fogyasztásának élénkülését, a 6,8 százalékos munkanélküliségi ráta pedig egy évtizedes mélyponton jár.

Egyre több neves külföldi szakértő teszi le a voksot amellett, hogy a magyar gazdaság magára találása nem csupán átmeneti. A forintot befektetésre ajánlott devizaként emlegetik, s a makrogazdasági mutatók javulására számítanak a következő időszakban – ugyanakkor úgy fest, ez nem volt hatással az S&P döntésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.