Összefogva több a támogatás

Idén eddig kevesebb mezőgazdasági gépet vásároltak a gazdák, mint tavaly.

Tóth László Levente
2015. 09. 18. 5:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetlen európai mezőgazdasági géppiac sem nőtt tavaly annyira, mint a magyar. Sőt: míg az Európai Unióban 25,9 milliárd euróra visszaesett a kereslet a mezőgépek iránt, hazánk rekordévet zárt 2014-ben ezen a téren. Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) támogatásainak eredményeként – amit az MNB növekedési programja is erősített – a magyarországi mezőgazdaságigép- és -alkatrész-beruházások értéke 202,2 milliárd forint volt.

Idén ugyanakkor visszaesett a piac, a gazdálkodók 2015 első fél évében 54 milliárd forint értékben vásároltak mezőgépeket. Ez 27 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, az eladások az erőgépeknél és a munkagépeknél egyaránt csökkentek – derül ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adataiból. A legnagyobb visszaesés a traktoroknál és az önjáró rakodóknál volt, a nagy traktorok eladása azonban nőtt, ahogy a gabonakombájnoké és az alkatrész-értékesítésé is.

Nemcsak Magyarországon, az EU-ban is forgalomcsökkenés tapasztalható a mezőgazdaságigép-piacon. Nem mindegy azonban, hogy míg az EU-ban a tavalyi 4 százalékos mérséklődést követheti újabb 7 százalékos további csökkenés az Európai Mezőgazdasági Gépgyártók Szövetsége (CEMA) és a Német Gépgyártók Szövetsége (VDMA) előrejelzése szerint, Magyarországon a tavalyi 44,5 százalékos piacbővülés után következett az idei első fél év 27 százalékos visszaesése.

A tavalyi hazai rekordhoz az is hozzájárult, hogy 2009 óta – amikor nagyon megugrott a gépértékesítés – a gépek már elöregedtek, cserére szorultak. Ráadásul tavaly és tavalyelőtt jól jövedelmezett a gazdálkodás, volt tehát miből vásárolni az említett EMVA-támogatásokkal, amelyekből az egyik állattartó telepek korszerűsítésére, a másik kertészeti gépek beszerzésére vonatkozott.

Az idei második fél évben várhatóan megint bővül a legfeljebb 100 lóerős kertészeti traktorok beszerzése is, mert május 18-tól ismét lehetett pályázni kertészeti gépek beszerzési támogatására, s az EMVA erre szánt keretösszege a nagy érdeklődés miatt rendkívül gyorsan kimerült. Kis értékű kertészeti gépre több mint 1700 igényt nyújtottak be, nagy értékűre közel 300-at. Kisebbek esetében 35 millió, nagyok beszerzésénél 140 millió forint volt a maximálisan elszámolható összeg, a támogatás mértéke 35–45 százalék között változott. A beérkezett igény mindkét gépméret esetében közel 10-10 milliárd forint volt. A Miniszterelnökségen működő Irányító Hatóság több mint 1800 kérelmet támogat, ezek értéke – a kiíráskor tervezett 10 milliárd forinttal szemben – meghaladja a 18 milliárd forintot. A beruházások megvalósításának határideje és a kifizetési kérelem benyújtási határideje egységesen 2015. október 15-re változott.

A mezőgépek piaca erősen támogatásfüggő. A gazdálkodókat segíti – és várhatóan a mezőgépek értékesítésének is újabb lendületet ad –, hogy a Vidékfejlesztési Program pályázatai során a beruházásoknál alapesetben a projektérték 50 százaléka lehet támogatás, ám ha a termelők konzorciumban pályáznak, akkor 60 százalék is lehet. Érvényes lesz ez a már idén ősszel kiírandó állattenyésztési és kertészeti pályázatokra is, a mezőgéppiac idei visszaesése tehát vélhetően kisebb lesz annál, mint ami most valószínűsíthető – mondta lapunknak Gönczi Zsolt pályázati szakértő, a Független Nemzetközi Tanácsadó Iroda Kft. ügyvezetője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.