Remek hotelekben is tűnnek már fel migránsok

A hazai turizmuson meg sem látszik a migránshelyzet, sőt vannak olyan szírek, akik már hotelekben laknak.

Szabó Emese
2015. 09. 11. 14:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felmérésünk szerint a szállodákban a lemondások száma elhanyagolható, az utóbbi időszakban a migránshelyzet miatt nem romlott a hotelek forgalma – mondta el Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke egy pénteki, Magyar Turizmus Zrt.-vel közösen tartott sajtótájékoztatón. Kiemelte, hogy ugyan egyes régiókban, így Dél-Magyarországon volt néhány hotel, ahol a migránsok miatt csökkent a belföldi kereslet, Bükkfürdőn és Sárváron azonban „tovább dübörögnek” a szállodák. Olyan hotel is van, ahol a fizető vendégek között migránsok is vannak. A velük kapcsolatos kérdésekkel a szállodák a szövetséget is megkeresték, és tanácsuknak megfelelően csak olyanoknak adtak ki szobát, akik rendelkeztek érvényes úti okmányokkal és pénzügyi garanciákkal.

Az elnök az MNO-nak elmondta, hogy a migránsokat elszállásoló szállodák főleg Kelet-Magyarországról, leginkább Debrecenből tettek fel kérdéseket. Voltak köztük jobb hotelek is, ami Niklai szerint nem meglepő, hiszen a migránsok közt köztudattan vannak tehetősek. A szövetség információi szerint elsősorban szírekről van szó.

Niklai arról is tájékoztatta portálunkat, hogy a Keleti pályaudvar környéki hoteleknél is jó a forgalom, még a tőszomszédságában, a Rákóczi úton álló Best Western Hotel Hungaria – Grand Hotel Hungária sem tapasztal problémákat. Ezt, fogalmaz az elnök, talán ahhoz lehetne hasonlítani, amikor pár évvel ezelőtt, a Kossuth téri tüntetések idején is megtelt a környék. Akkoriban a Hotel Parlamentben is voltak olyan ausztrál vendégek, akik kíváncsiságból érkeztek. Erről szól a katasztrófaturizmus. Másrészt a sajtó képviselőinek is muszáj a környéken lakniuk.

A jelenlegi helyzet várhatóan a későbbiekben sem jár a hotelekre nézve negatív következményekkel. Az elnök kiemeli azt is, hogy a szállodák vendégéjszakáinak száma és bevétele is látványosan emelkedett az év első hét hónapjában, és ugyan az augusztusi adatok még nem állnak rendelkezésre, de a becslések szerint a növekedés kiemelkedő volt ebben a hónapban is, méghozzá az ország minden régiójában. A várakozások és a hotelek visszajelzései szerint az ágazat idén az elmúlt tíz év legjobb szeptemberét fogja zárni. Például az ötcsillagos szállodákban jelenleg 90 százalék feletti a foglaltság, Budapest gyakorlatilag megtelt. Ráadásul az őszi szezon, ami erős a konferencia- és a szabadidős turizmusban is, még csak most kezdődik.

Ugyancsak bizakodó Glázer Tamás, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese. Előadásában kiemelte, hogy hazánk továbbra is a legnépszerűbb kelet-közép-európai úti célok között van, az ágazat teljesítménye négy éve folyamatosan emelkedik, növekedési üteme négyszerese az európai átlagnak. Külföldön tavaly világszinten 4,4, Európában 3, Magyarországon viszont 13,7 százalékkal bővült a forgalom. A tavalyi év ráadásul minden idők legjobbja volt, és remélhetően idén is megdől a rekord. Erre Glázer szerint a migránshelyzet sincs hatással, lévén a bevándorlók néhány jól behatárolható területen fordulnak elő, a frekventált látnivalók környékén nem találkoznak velük turisták.

Kiemelte, hogy a Turizmus Zrt. az eddigi eredmények megtartása érdekében szakmai szervezetekkel folyamatosan egyeztet, emellett pedig kommunikációs kampányt folytat belföldön és külföldön több csatornán keresztül a médiában, 37 országban lévő külképviseletein és partnerszervezetein keresztül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.