A vártnál gyorsabban ugorhat az élre Kína

Újra felmerültek az ország gazdasági adataival kapcsolatos kételyek.

MA
2015. 10. 16. 11:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több vitát is folytatnak arról, vajon igazak-e a kínai gazdaságról közzétett adatok, de az eredmények azt jelzik, hogy a számoknak legalább ekkorának kell lenniük – mondta a Bloomberg TV egyik interjújában a Franklin Templeton Investments piaci csoport elnöke, utalva a 7 százalékos GDP-növekedésre, mellyel az elemzők számolnak. Úgy gondolják, sok mindent nem vettek figyelembe, mert Kína gyártásorientált gazdasága éppen szolgáltató gazdasággá alakul át – írja a Bloomberg.

A kínai GDP metodikái nagymértékben összhangban állnak a nemzetközi gyakorlattal és költségekkel, a becslések pedig „félreinformáltak” – állapította meg több mint 200 oldalas tanulmányában a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja. Azt azonban elismerték, hogy a kínai statisztikák és azok átláthatósága „néha politikai érdekek szerint alakul”.

A kínai gazdaság nagyobb, nem pedig kisebb annál, amit az elemzők jeleztek, miután a szolgáltató szektor mérhető a legnehezebben, de sokkal nagyobb a jelentősége, mint azt jelenleg gondolnánk.

Az erősebb gazdaságnak köszönhetően Kína GDP-arányos adóssága kevésbé tűnik ijesztőnek. Az egy dolgozóra jutó termelési érték, így a termelékenység is egészségesebbnek tűnik, ráadásul az energiaintenzitás is javítja a GDP-t. Mindez azt is jelenti, hogy Kína két-három évvel korábban válhat a világ legnagyobb gazdaságává, mint azt eddig gondolták.

Ugyanakkor az elkövetkező években – figyelembe véve a fejlettebb gazdaságot – várhatóan jóval nehezebb lesz növekedést elérni – írták a tanulmány szerzői, Daniel H. Rosen és Beibei Bao.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.