A Volkswagen tagadja, hogy harminc vezető lenne érintett

Közben a konszern észak-amerikai érdekeltségének igazgatója bejelentette távozását.

MTI
2015. 10. 14. 16:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Der Spiegel című német hírmagazin az internetes oldalán szerdán közzétett cikkében azt írta, hogy jóval több felső vezető tudott a károsanyag-kibocsátási értékeket manipuláló szoftverről, mint amit korábban a vállalatvezetés „kis csoportot” emlegető megnyilvánulásai sugalltak.

A Volkswagen belső, illetve a Jones Day amerikai ügyvédi iroda párhuzamosan végzett, a személyes felelősség megállapítására irányuló vizsgálatának előzetes eredményei arra utalnak, hogy „az emissziós csalás egyáltalán nem egy kis csoport műve volt, miként a vállalat állította. [ ] A Volkswagen több tucat menedzsere érintett volt, az ügyet jól ismerők harminc személyről beszélnek, akiket fel kell függeszteni a munkavégzés alól” – írta a Der Spiegel. „Ez a szám teljességgel megalapozatlan” – jelentette ki a Volkswagen wolfsburgi központjának egyik szóvivője a Spiegel értesüléseire reagálva.

A Skoda Auto, a Volkswagen leányvállalata Winfried Vahland távozását bejelentő közleményében hangsúlyozta, hogy a vezérigazgató döntése nem függ össze a dízelbotránnyal. Az indoklás szerint Vahland az „új regionális szervezet felállításáról vallott eltérő nézetei” miatt úgy döntött, hogy nem veszi át új megbízatását.

A konszern szeptember 24-én jelentette be, hogy a Skoda Auto vezérigazgatóját nevezi ki az Egyesült Államokat, Kanadát és Mexikót is magába foglaló, újonnan létesítendő észak-amerikai részleg élére.

A Volkswagen felügyelőbizottságának akkori elnöke, Ferdinand Piech és Martin Winterkorn vezérigazgató között idén tavasszal kirobbant hatalmi harc idején a Skoda Auto vezérigazgatójának neve merült fel egyik lehetséges jelöltként a konszern vezérigazgatói posztjára. Winterkorn dízelbotrány miatti lemondása után azonban a konszern vezetését a Porsche vezérigazgatója, Matthias Müller vette át.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.